Skiën met pubers, dodelijk voor je gemoedsrust.

 

 

 

Ooit met pubers wezen skiën? Dan sta je nooit meer zorgeloos op de latten.

 

 

 

Sneeuw in de bergen is het leukste dat er is, want dan kan er weer geskied worden. Wat een luxe om middenin de winter een week buiten op de latten te staan. Liefst onder een strakblauwe hemel met een zalig zonnetje. Hoe leuk is het om samen met je pubers te skiën? Nou, dat vind ik wat minder…

 

Niet omdat ze niet gezellig zijn. Nee joh. Maar omdat ik als de dood ben dat er wat met ze gebeurt.

 

Vanaf het moment dat mijn kindertjes op skiles zaten, heb ik geen dag meer onbezorgd een afdaling gemaakt. Zelfs toen ze nog achter de rug van de ski-juf hun pizzapuntjes aan het maken waren op van die miniskietjes vond ik het al megagevaarlijk. Maar toen kon er natuurlijk niks gebeuren. Op zo’n oefenhelling kun je nauwelijks naar beneden glijden, maar dat vond ik toen al reuzespannend.

 

Naarmate mijn kindjes in pubertjes veranderden, werd ik binnen de kortste keren al door ze voorbij geskied. Was ik eindelijk helemaal beneden en stond ik als een oud paard uit te hijgen, stonden zij alweer klaar voor de volgende ronde. Of ik even op wilde schieten want ze stonden al vijf minuten op me te wachten. Zij hadden alweer zin in de volgende afdaling. Ik meer in chocolademelk met slagroom.

 

Toen hadden ze bedacht dat ze wel wilden snowboarden. Dus weer op les. Puber twee haakte gelukkig al snel af. Te vaak gevallen, te veel sneeuw in haar skipak (getver!). Maar puber één viel net zo lang en kwam net zo vaak doorweekt van die helling af, tot ie het door had. Dat heb ik geweten. Ooit je kind met een snowboard van een zwarte helling af zien suizen? Man, man, man, ik dacht dat ik een hartverzakking kreeg. Het liefst maakt ie zijn bochten op de grens van de helling en de afgrond.

 

Hij weet dan dat ik van ellende niet meer durf te kijken en dat vindt ie mogelijk nog leuker dan die zwarte helling afsjezen.

 

skiepiste met lift

 

En ik moet natuurlijk niet zo moeilijk doen.

 

Waarom wilde ik ook alweer zo nodig met mijn kindjes op wintersport?

 

Binnenkort gaan ze niet meer met mij en mijn meneer mee, maar zullen ze met hun vrienden op skivakantie gaan. Geen ouderlijk toezicht op de piste en in de kroeg voor de après-ski. Hebben zij natuurlijk dikke lol. Ik een week lang pijn in m’n buik van de zenuwen. Want ik moet er niet aan denken wat ze daar allemaal uitspoken…

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit