Wat is er allemaal aan de hand bij Ajax?

 

‘Het kan dooien, het kan vriezen, we kunnen winnen of verliezen… Maar een betere club dan deze, is er nííííet.’

 

 

 

 

Een tekst die ik vaak luidkeels heb meegeblèrt, maar de laatste tijd is het eigenlijk alleen maar aan het vriezen en zijn we echt kéihard aan het verliezen. Waar je eerst vol trots kon vertellen Ajax-fan te zijn, is het laatste tijd vooral frustrerend. Er wordt — understatement — niet bepaald goed gevoetbald, en ook achter de schermen is het een zooitje. Zo erg zelfs dat technisch directeur Sven Mislintat gisteren met onmiddellijke ingang werd ontslagen.

 

Saillant detail: eerst werd er een persbericht uitgestuurd van Ajax waarin stond dat zijn ontslag ‘in goed overleg’ was gegaan… En een paar minuten later kwam een nieuw, gecorrigeerd persbericht, waarin dat goede overleg niet meer te lezen was. Grote kans dat het daar flink los is gegaan achter de schermen bij Ajax dus — en begrijpelijk ook.

 

Want voor de schermen, in de Arena, ging het ook behoorlijk los. Vuurwerk op het veld, waardoor de wedstrijd tegen Feyenoord uiteindelijk gestaakt moest worden bij 3 – 0. Jep, we stonden met drie doelpunten achter tegen Feyenoord in onze thuisbasis. Zoals je leest ben ik een Ajacied en dat dat pijnlijk is is nog een hele zachte uitdrukking voor wat er gisteren aan de hand was.

 

Terug naar Mislintat: wie is deze Duitse man die achter de schermen bij Ajax werkzaam was? Afgelopen woensdag werd ook al bekendgemaakt dat er een onderzoek naar hem zou worden gedaan — een onderzoek dat overigens losstaat van zijn ontslag van gisteravond — vanwege de transfer van Borna Sosa.

 

Deze linksback uit Kroatië werd aangekocht door Ajax, via een Duits waarnemingskantoor. En na onderzoek van de NOS bleek dat dat bedrijf weer aandelen in handen had van een privébedrijf van Mislintat. Klassiek gevalletje belangenverstrengeling… En niet heel chique.

 

Hiervoor was Mislintat werkzaam als de hoofdscout van Dortmund en Arsenal, wat natuurlijk niet de minste clubs zijn, maar volgens mij heeft hij geen seconde gesnapt wat hij bij Ajax moest doen. Met geld strooien, misschien? Want dat is het enige wat hij succesvol heeft gedaan: sinds zijn aanstelling in mei heeft hij 110 euro verbrast aan ‘talenten’. Ik hoef je het waarschijnlijk niet te vertellen, maar gezien de afgelopen dramatische periode zijn dat niet de allerbeste aankopen geweest…

 

Het gevolg is nu dat er zeer medium voetballers in het team zitten, waarvan de meeste een vijfjarig contract hebben — dus daar zijn we voorlopig niet vanaf. Ik vrees dat de losing streak van Ajax nog lang niet over is…

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer