Het is vandaag Sint Pannekoek!

 

Bestaat echt hoor. Had je toch intussen wel gehoord? Een heel speciale traditie namelijk.

 

 

Sint Pannekoek is een (van oorsprong) Rotterdamse traditie en wordt ieder jaar, door heel het land, gevierd op 29 november. Je legt een panne(n)koek op je hoofd en zegt: ‘Wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!’ Zo wordt het uitgelegd op de officiële Sint Pannekoek- website. Kijk maar.

 

De bedenker van deze bijzondere dag is Jan Kruis. Hij heeft er zelfs een hele historie bij bedacht en zo is het dus een echte feestdag geworden. En om Jan te eren, hebben we speciaal voor vandaag een aantal lekkere ‘vulling- en toppingvarianten bedacht die je op je panne(n)koek kunt doen. 

 

Trouwens, ter ere van Sint Pannekoek mag je pannekoek lekker zonder een ‘n’ erin schrijven. Fijn, he? Het is tenslotte een ouderwets feest of niet. Even kijken waar je het meeste zin in hebt vandaag? Of maak ze gewoon lekker allemaal achter elkaar.

 

 

1. Als het aan mij ligt, eten we alleen maar hartige. Dus daar begin ik mee. Op de pannekoek gaan zachtjes uitgebakken plakken bacon (niet te knapperig), een spiegelei en daaroverheen wat versgemalen peper, gemalen belegen kaas en fijngeknipte bieslook.

 

2. Dan eentje met lekker veel plakjes gerookte zalm, een klots crème fraîche, ragfijn gesneden rode uitringetjes en fijngeknipte dille die er leuk overheen wordt gestrooid.

 

3. Natuurlijk ook een Italiaanse variant (je zit tenslotte met franska.nl aan tafel). Op je pannekoek wat zachte parmaham, een flinterdun gesneden tomaatje, een paar dunne pakjes mozzarella en daaroverheen een handje rucola.

 

4. En deze variant eten we alsof het een soort scone is bij een Engelse high tea. Met twee soorten jam. In het midden een cirkel bosbessenjam, daaromheen vul je de rest van de pannekoek met aardbeienjam en daaroverheen lekker wat sliertjes losgeklopte zure room. In een mooie patroontje. Of je schrijft er drie xxx-jes mee (als een soort kusjes). Of een mooi hart (zoals ze dat wel eens met de cappuccinomelk doen).

 

 

5. De laatste smeren we lekker in met (kant-en-klaar gekochte) chocolademousse en daar dan nog wat toefjes slagroom op. En luchtigjes wat cacao erover, ook leuk over de rand van het bord. 

 

Heb je zelf een lekkerdere of een andere die ik ook moet proeven? Ik houd me van harte aanbevolen.

 

 

Ik wens je een vrolijke Sint Pannekoek!

 

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska