Simpele tips voor een gezonder brein

 

Zeg me dat ik simpel gezonder kan zijn, dan wil ik weten hoe. Vertel me dat ik ook nog intelligenter word en ik wil al je geheimen weten…

 

Charlotte Labeeis schrijver en brain-expert en we ontfutselen haar belangrijkste tips.

 

Ons brein, wat maakt het zo boeiend?

“Alles in ons leven wordt beïnvloed door ons brein. Onze hersenen staan niet voor niets bovenaan het centrale zenuwstelsel en sturen alles aan. Ik geloof dat wanneer we ons als mens bewuster zijn van ons brein en de functies ervan, we anders in de wereld komen te staan. Het brein is zo fascinerend en we weten er eigenlijk nog maar zo weinig vanaf.”

 

Wat zijn de signalen die zeggen dat ons brein niet in balans is?
“Vermoeidheid, een kort lontje hebben, slecht slapen, fysieke klachten waarvan de oorzaak niet te vinden is, wanneer je lichaamsproces niet functioneert zoals bij migraine, darmklachten, nekklachten of rugklachten. Geen focus hebben, doelen niet kunnen bereiken, brainfog, als je geheugen achteruit gaat, mentaal of fysiek niet lekker in je vel zitten, een suikerverslaving, eetbuien, woedeaanvallen, agressie, verslaving, terugvallen in oude patronen en het idee hebben dat je meer uit je leven kunt halen.”

 

Wat doet stress je lichaam aan?
“Enorm veel, maar er is een verschil tussen gezonde stress en ongezonde stress. Stress kan ook positief zijn, waardoor we kunnen overleven. Het gaat verkeerd bij chronische stress en dat is waar veel mensen dag in dag uit mee te maken hebben. Bij stress verbruikt je lichaam veel meer voedingsstoffen dan wanneer je ontspannen bent. Magnesium is bijvoorbeeld een stressmineraal, wat bij stress opgebruikt wordt. Maar dit kan problemen geven voor je lijf, want magnesium heeft invloed op meer dan vierhonderd processen in je lichaam en brein. En dat is er nog maar één. Stress zorgt voor een disbalans, waardoor organen niet meer goed samen functioneren.”

 

En je brein?
“Die negatieve chronische stress kan je letterlijk vermoeid maken, waardoor je geen focus meer hebt en niet meer goed kunt nadenken. Het is bewezen dat bij stress bepaalde delen van het brein niet meer naar behoren functioneren. Stress maakt ons dan eigenlijk dommer. Goed verhaal dit, want negentig procent van de mensen in ons land ervaart vaak stress. Het sijpelt overal in door, en daarom is ontspanning ook zo belangrijk.”

 

Hoe kunnen we ons geheugen eigenlijk verbeteren?
“Dat is zo gaaf, want er is veel mogelijk om je geheugen te verbeteren. Ik deel een aantal handige tips met jullie.”

 

1.  Stop met suiker eten, dit legt een laagje om je hersencellen waardoor je geheugen achteruitgaat. Dit is een beetje jip-en-janneketaal, maar zo kun je het zien.

 

2.  Stress verslechtert het geheugen, dus stop met stressen. Dan heb ik het natuurlijk over de negatieve stress.

 

3. Eet antioxidanten. Deze zorgen ervoor dat vrije radicalen geen schade aan kunnen richten, wat achteruitgang in cognitieve functies betekent. Ons geheugen dus.

 

4. Drink drie maanden lang iedere dag blauwebessensap, wel zelf maken. Je neemt één glas water en twee grote handen met blauwe bessen, stopt ze in de blender en hallo beter geheugen.

 

5. Zorg dat je genoeg Omega-3 binnenkrijgt, wat je uit vette wilde vis haalt. Let op dat het niet gekweekt is, want daar zit juist Omega-6 in en dat kan je geheugen juist aantasten.

 

6. Drink voldoende water en eet noten.

 

7. Beweeg! Hoe meer je beweegt, hoe beter je cognitieve functies zijn. In Nederland bewegen we te weinig en daardoor zijn er steeds meer breinziektes.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans