Silent treatment: een no-go volgens relatie-experts

Geef jij je geliefde wel eens de beruchte silent treatment? Zelf moet ik eerlijk bekennen dat ik hem wel eens inzet.

 

 

Voor de mensen die even niet weten wat een silent treatment is: hiermee wordt bedoeld dat je je partner volledig negeert tijdens een ruzie. Dit kan zowel in real life als online. Je ‘geeft’ je partner als het ware de silent treatment, een behandeling waar hij/zij vaak niet zo blij mee is. Overigens ontvang ik hem zelf ook wel eens, hoor. Inderdaad niet erg prettig.

 

Hoe gelukkig je samen ook bent, eens in de zoveel tijd is een ruzie onvermijdelijk. Al helemaal tijdens een lockdown: je gezellige woonkamer is omgetoverd tot kantoor en continu op elkaars lippen zitten werkt niet altijd even bevorderlijk. Goed, de silent treatment kan dan wel eens om de hoek komen kijken. Zelf gebruik ik hem dus ook, maar niet zo zeer om mijn geliefde te kwetsen, nee, ik wil vaak zélf juist even afkoelen en dit lijkt dan een handige oplossing. Want als je niets liefs te zeggen hebt, kun je maar beter niets zeggen, toch? Maar daar denkt relatie-expert Elisabeth Shaw dus heel anders over. Oeps.

 

Volgens Elisabeth is één van de grootste problemen van de silent treatment dat het voor een ander kan voelen alsof ze geen controle hebben. Dit voelt daardoor als een soort straf. Niets mis mee op z’n tijd zou ik zeggen, maar we gaan even door met Elisabeths theorie: ‘Ze worden buitengesloten en moeten wachten tot de ander klaar is om te praten. Soms lukt het om iemand aan het praten te krijgen, maar vaak niet. Het kan dan aanvoelen alsof de luisteraar overgeleverd is aan de genade van de zwijgende persoon.’ Wat de silent treatment volgens haar extra kwalijk maakt, is dat-ie vaak opzettelijk (ja, hèhè) wordt gebruikt. Degene die de ander negeert heeft de touwtjes in handen en kan hier zelfs van genieten. Dit noemt Elisabeth ‘abusive relationships’. Nou, dat vind ik best heftig klinken.

 

Maar goed, we gaan hier nog even dieper op in. Je partner negeren is dus het ergste wat je kunt doen, omdat het aanzienlijke psychologische en emotionele gevolgen kan hebben voor de ander. Elisabeth: ‘Het kan buitengewoon pijnlijk zijn, omdat het gaat om het verlies van de relatie zoals je die kent. Het gaat om het verlies van verbinding, liefde en genegenheid. Het kan lijden veroorzaken en leidt daarbij vaak tot meer ruzie.’ Maar de silent treatment kan ook heftige gevolgen hebben voor degene die zwijgt. Volgens Elisabeth kan het namelijk het geval zijn dat diegene zijn of haar partner niet geheel opzettelijk negeert: ‘Ze kunnen intern een soort emotionele overstroming ervaren, waarbij ze weten dat ze zich terugtrekken en zichzelf niet terug kunnen krijgen. Ze sluiten zich af terwijl ze herstellen van de ruzie en trekken zich terug om hun wonden te likken.’ Het kan dus ook uit een soort onmacht ontstaan, wanneer iemand niet met zijn of haar emoties weet om te gaan. Naast de aanzienlijke psychologische en emotionele gevolgen die de silent treatment met zich meebrengt, kan het ook zorgen voor een grote machtsdisbalans in de relatie. Elisabeth waarschuwt dat de silent treatment uiteindelijk kan leiden tot wrok.

 

Gelukkig is er geruststellend nieuws voor de mensen (onder wie ikzelf) die de silent treatment vaker inzetten om af te koelen: ‘Vaak is de silent treatment een kortetermijnmanier om na een ruzie af te koelen. In dat geval zal het niet veel schade aanrichten aan je relatie,’ aldus Elisabeth. Maar negeer je je partner met een zekere regelmaat om hem/haar bewust pijn te doen? Dan is er volgens Elisabeth absoluut sprake van een ‘abusive’ relatie.

 

Bron: Marie Claire

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com