Si! Spaghetti vongole. Nu al.

 

Ik kan ervan dromen en ik heb de smaak al in m’n mond, als ik eraan denk. De enige echte spaghetti vongole. Het rinkeldekinkel-geluid van de schelpen in je pasta. Leuk! Ik zit ook meteen ergens anders. Met de voeten in het zand op een krakkemikkig stoeltje aan de Italiaanse kust. Lawaaierige kinderen die om je heen rennen met emmertjes, felgekleurde waterpistooltjes of van die lange ballonnen gevuld met water om elkaar mee te bestoken. Veel te bruin gebakken vrouwen met een giga zonnebril erachteraan roepend en het plaatje is compleet. Zo hoort het te zijn. Maar goed. We zitten in Nederland, het is januari en we zullen ons moeten behelpen tot het zomer is daar in het zuiden. Gelukkig heb ik een goed recept. Ogen dicht, Italiaans muziekje erbij en je waant je even op vakantie.

 

Je hebt nodig:

  • 1 kilo vongole
  • 2 teentjes knoflook
  • Flink wat fijngesneden platte peterselie (laten we zeggen een eetlepel of 3)
  • Extra vergine olijfolie
  • Zwarte peper
  • Zout

 

Zo maak je het:

  • De vongole goed spoelen. Al het zand moet eruit zijn. Desnoods twee keer door schoon stromend water. En de schelpen die open of stuk zijn gewoon weggooien.
  • De knoflook fijnsnijden en 1 teentje zachtjes in olie laten smoren.
  • Dan de vongole erbij (geen vocht toevoegen!) en op hoog vuur met de deksel op de pan laten garen tot ze open zijn. Let op, dit gaat vrij snel! Niet te lang, want dan worden de schelpen veel te gaar en dus droog.
  • Alles door een zeef en het kookvocht opvangen.
  • Dan de spaghetti al dente koken (ik doe altijd 2 minuten minder dan de verpakking zegt).
  • In een grote koekenpan een beetje olie doen, het tweede teentje fijngesneden knoflook even smoren, flink wat kookvocht van de vongole erbij en dat een beetje laten verdampen.

apdeff5_dolce-vita

 

  • Daar gaat ¾ van de peterselie bij.
  • Dan pas de spaghetti, die z’n laatste garing hier krijgt.
  • Daarna de vongole erdoorheen, de laatste peterselie, peper en eventueel nog wat zout en als het nodig is nog wat kookvocht.
  • Meteen heel warm op tafel!

 

Eet smakelijk!

 

 

 Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs.

 

witte-balk-met-bol-franska