Science says: om deze 6 redenen zou je elke dag moeten roddelen
Roddelen: het klinkt een beetje als een vies woord. Alsof je iets doet wat niet mag. Alsof je gelijk een slecht mens bent.
Maar het is volgens wetenschappers eigenlijk een ontzettend goed idee om elke dag een beetje aan de gossip te gaan.
Waarom doen we het allemaal?
Waarom we het allemaal doen én tegelijkertijd ook zo lekker vinden, roddelen? Het is heel simpel. We houden van negativiteit. Het spreken over andere mensen gebeurt volgens dezelfde principes als waarmee de krant het nieuws brengt: de focus ligt op slecht nieuws. Over goed nieuws ben je namelijk snel uitgepraat. Als je met vriendin A zit te borrelen en je hebt het over jullie gemeenschappelijke vriendin B, dan gaat het er niet een uur over hoe goed ze het wel niet doet in haar leven en hoe mooi ze is geknipt bij de kapper. Natuurlijk is kwaadspreken niet iets om trots op te zijn, maar meestal is roddelen dat ook niet. Het is samen praten over een ander, en dan over de mindere kanten of zelfs stiekeme dingen van die ander. Dat doen we in the end om onszelf beter te laten voelen. Want vriendin B heeft dan misschien alles voor elkaar: een koophuis, een rijk salaris, een knap kind, een eigen auto en twintigduizend knappe jurkjes in haar kast… Toch is er wel wat te zeggen over haar dronken toestand van laatst. En tja, daar raak je minder snel over uitgepraat dan over haar perfecte huis.
Gesprekken gaan kort gezegd over drie onderwerpen waar je uit kunt kiezen: de wereld, jezelf of iemand anders. We doen het dus allemaal en dat is niet gek. Het is psychologisch onderbouwd.
Ego strelen
En daarom een aantal wetenschappelijke redenen waarom je elke dag wat zou moeten roddelen:
- Het lucht op en je voelt je er zelf knapper/slimmer/rijker/leuker door. Het is strelend voor je ego als je het hebt over die ander bij wie dit of dat maar niet wil lukken.
- Een nieuwtje hebben geeft een vorm van macht: je hoort bij de groep en je brengt iets in.
- Roddelen maakt je intiemer met die ene gesprekspartner met wie je praat over anderen.
- Met wie je roddelt laat zien bij welke groep je wilt horen: op het werk en in je vriendinnengroep.
- Het is een vorm van emotioneel ontladen: je krijgt nieuwe energie om weer meer te maken van je eigen leven.
- En omdat je weet dat anderen ook over jou kunnen roddelen, doe jij beter je best om een leukere vriendin of collega te zijn, wat eigenlijk alleen maar goed is voor je.
Nu geldt wel als laatste tip, voordat je aan de wijn gaat met je vriendin: roddel lekker, maar hou het wel bij feiten. Verzin geen dingen over mensen, want dan neigt een roddel eerder naar pesterij. En daar moet je ver vandaan blijven, want je wilt geen collega of vriendin pijn doen met jouw geklets op vrijdagmiddag, toch?
Bron: VRT