School of tea

 

Soms moet je weer de schoolbanken in, of nee, mág je weer de schoolbanken in, want ik vond ‘t enig en leerzaam. De Dilmah School of Tea, voor een stoomcursus thee. The Fundamentals of Tea, zoals ze het zelf noemen.

 

Nou zul je denken: thee, is daar zoveel aan te leren dan? Nou reken maar, en ik zal proberen om je kort te vertellen wat ik zoal geleerd heb en waarmee je dan zelf de blits kunt maken.

 

De beste kwaliteit thee komt uit Sri Lanka; Ceylon, zoals dat vroeger heette. Alle thee komt van de theeplant met de mooie naam camellia sinensis. Maar de plek waar de theeplant groeit heeft invloed op de smaak. En dan bedoel ik de grondsoort, de hoogte waarop de plant groeit, de wind, het aantal zonuren etc. Vergelijk het maar met wijndruiven.

 

Zijn de blaadjes geplukt, wat overigens met de hand gebeurt omdat je alleen maar de bovenste twee blaadjes en de tip mag plukken, dan gaat het bewerkingsproces plaatsvinden dat direct het onderscheid in de soorten maakt. 

 

 

Witte thee: de tips worden alleen gedroogd.
Groene thee: de blaadjes worden gestoomd, deels gedroogd (en soms wordt jasmijn toegevoegd), dan gerold en voorgedroogd en ‘geshaped’.
Oolong: de blaadjes verwelken en worden gerold, waarna een korte fermentatie plaatsvindt. Vervolgens worden ze heet gedroogd en gesorteerd.
Zwarte thee: na het verwelken worden de blaadjes gerold, gefermenteerd en heet gedroogd en gesorteerd.

 

Tot zover de basisweetjes. Maar wat voor mij echt nieuw was, waren de combinaties tussen gerechten en thee. Een lunch met heel veel mooie gerechtjes en bij elk gerechtje een passende thee. Wat ik zo bijzonder vond was de invloed van thee op de smaken. Dat ze elkaar niet alleen soms versterken, maar het gerecht in een enkel geval ook lichter maken. Thee heeft namelijk de eigenschap om vet te neutraliseren. En omdat thee je mond als het ware licht voorverwarmt komen smaken anders over dan in combinatie met koude(re) wijn of water. En in een tijd waarin we met zijn allen toch meer op onze alcohol-inname moeten letten vond ik dit een echte vondst.

 

Onze nationale kaas-koningin Betty Koster gaf later op de dag een kaas-thee proeverij en ja, ik hoor je al zeggen: ‘wat raar’. 

 

Nee, dat is het helemaal niet, want vertel eens eerlijk: dronk jij nooit een kop thee bij een boterham met kaas bij het ontbijt? Precies!

 

Ik was zo enthousiast door de combinaties dat ik het thuis ook vaker ga doen. Want de grap is dus dat de thee zorgt voor warmte in je mond en de smaak van bijvoorbeeld de kaas daardoor veel beter tot zijn recht komt. Hij wordt zachter, romiger bijna en tegelijkertijd worden door de neutraliserende werking van thee je smaakpapillen als het ware telkens verfrist en heeft het vet veel minder impact. Probeer het eens. Echt, het is heerlijk met een goede kwaliteit Ceylon of breakfast-thee. En zet de thee dan iets sterker dan je gewend bent.

 

Tips voor een goede kop thee:

Zet thee bij voorkeur met vers gekookt water en niet met al eerder en opnieuw gekookt water. Niet dat het ongezond of slecht is, maar het heeft invloed op de smaak.

 

Bewaar je thee trouwens koel en donker want licht en warmte hebben invloed op de kwaliteit.

 

Reken op ongeveer 2,5 gram thee per 220 ml water (een beker).

 

Temperatuur: voor gewone zwarte thee kun je kokend water gebruiken maar doe dat niet voor groene, witte en oolong thee. Heb je een waterkoker die op temperatuur kan worden ingesteld, reken dan op 85-90 graden. En laat anders het water eerst afkoelen. 

 

Zwarte thee trekt 3-5 minuten; witte, groene en Oolong thee 2-3 minuten. En heel belangrijk: roer als je losse blaadjes gebruikt maar ook als je een zakje gebruikt. Zo kan de thee haar aroma en smaakstoffen beter afstaan.

 

Grappig weetje:

De kleur van de thee en de sterkte is afhankelijk van de grootte van het blad. Hele blaadjes geven de lichtste thee; het zogenaamde theestof (heel fijne, gewreven theeblaadjes) de sterkste.

 

 

Ga je nu ook vaker thee drinken?

 

 

PS: Ik heb meteen even afgesproken dat ik een gevuld theekistje mag weggeven. En wel een zes-vaks kist van Dilmah t-Series gevuld met 60 sachets (winkelwaarde 59 euro). Als je hem graag wilt winnen, reageer dan even onder het facebook-bericht of mail naar winnen@franska.nl

 

 

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters