Dit schilderij is verkocht voor 385 miljoen

 

 

 

Abu Dhabi heeft ook een Louvre. De inwoners van de Arabische Emiraten houden nu eenmaal van alles dat Frans is. Ze zijn niet te beroerd om naar Parijs te vliegen en daar Chaneltassen in te slaan alsof het krentenbollen zijn. En als ze er dan toch zijn, nemen ze er ook een paar Vuitonnetjes bij. En weet je, doe ons dat Louvre er ook meteen maar bij. Geld speelt namelijk geen rol, dat is zeker. Dus werd er onderhandeld en onderhandeld en werd een maand geleden dan eindelijk het Arabische filiaal van het Louvre geopend. Door monsieur Macron zelf.

 

Natuurlijk is het volgende objet de désir een pronkstuk waar de bezoekers van zullen watertanden en likkebaarden. Moet dat het mooiste schilderij zijn? Of een werk dat tot denken aanzet? Welnee. Het duurste natuurlijk. Dat moet het zijn. Salvator Mundi (Verlosser van de wereld) is nog niet zo lang geleden bij Christie’s verkocht voor 385 miljoen, dus dat leek de directeur van het museum wel wat. Niets is onbereikbaar per slot, dus kom maar door met het schilderij.

 

Maar wat wil het verhaal: dit werk is in 2005 gekocht voor maar 8000 euro. Achtduizend. Die eigenaar liet het restaureren en verkocht het voor tientallen miljoenen aan een ander. Uiteindelijk belandde het bij een rijke Rus, maar die wilde er weer vanaf omdat hij zijn vrouw twee miljard euro alimentatie moest betalen. Vond ik ook heel grappig, twee miljard alimentatie. Ik hoop niet dat dit per maand is. Maar goed. De rijke Rus verkocht het aan een onbekende andere rijkerd en toen klopte het Louvre aan de poort.

 

Kenners krabben zich achter de oren want de allergrootste grap is dat de authenticiteit van het werk niet vaststaat. Maar ach, kniesoor. Aan kwartjes geen gebrek daar.

 

Door: Pleuntje van der Horst