Schikking in zaak Weinstein: slachtoffers krijgen 19 miljoen dollar

 

In een civiele rechtszaak tegen Harvey Weinstein is een schikking overeengekomen. Weinstein moet in totaal 19 miljoen dollar (zo’n 17 miljoen euro) betalen aan vrouwen die hem beschuldigen van seksueel misbruik.

 

 

Véél te weinig, vinden advocaten die de slachtoffers vertegenwoordigden. ‘We zijn volkomen verbaasd dat de procureur-generaal voor dit oneerlijke en onbillijke voorstel is, en namens onze cliënten zullen we krachtig bezwaar maken bij de rechtbank’, zeggen advocaten Wigdor en Mintzer.

 

Wat is er dan zo oneerlijk? Nou, bijvoorbeeld dat Weinstein geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor wat hij gedaan heeft, noch dat hij het schikkingsbedrag zelf moet betalen. Verder is 19 miljoen natuurlijk een schijntje voor deze stinkrijke viespeuk.

 

Deze schikking is de uitkomst van twee zaken. Eén van deze twee rechtszaken was niet alleen tegen Weinstein zelf aangespannen, maar ook tegen zijn bedrijf en zijn broer. Vandaar dat de kans aanwezig is dat deze schikking niet uit eigen zak wordt betaald.

 

Door het aannemen van deze deal mogen de slachtoffers wel vrijuit praten over wat Weinstein hun heeft aangedaan. Daar kunnen ze dan niet voor aangeklaagd worden (en dat is een groot voordeel, want in Amerika kan je voor álles aangeklaagd worden). De bedragen die de vrouwen kunnen verwachten liggen tussen de 6600 en 650.000 euro. Niet dat er een bedrag te noemen is dat zijn acties wél zou goedmaken, maar de gemelde bedragen lijken me in elk geval aan de lage kant.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer