Schelden met een ziekte? Dat komt je duur te staan

 

Schelden met kanker… Het gebeurt nog heel veel, helaas.

 

 

 

Zelf vind ik het altijd zo asociaal als mensen ziektes gebruiken als scheldwoord. Ik snap sowieso niet waarom je, als je weet dat je er mensen mee kan kwetsen, ervoor kiest deze woorden te gebruiken. En dan hoor ik weleens het excuus: ‘Ja, maar het bekt zo lekker.’ Oké, maar dat geldt voor zoveel woorden. Ik zou zeggen: wees creatief, suggesties welkom.

 

Het moet dus maar eens afgelopen zijn met dat gekanker, letterlijk. Dat vond ook kantinejuf Simone van Eijden, van het Hilfertsheem College in Hilversum. Daarom bedacht ze het volgende: elke leerling die ze met het woord kanker hoort schelden moet betalen. Vijftig cent. Ernstig dat ze heel snel al tien euro hebben gehaald.

 

Ze hoopt dat veel scholen haar voorbeeld zullen volgen en ik hoop dat ook. Leerlingen reageren volgens haar nu nog wel lacherig, maar ze betalen wel. En veel leerlingen zijn er ook blij mee. ‘Ik heb zo’n gevoel dat kinderen het zeggen om zich stoer te voelen of om erbij te willen horen’, zegt een jongen wiens moeder op dit moment kanker heeft.

 

Ik denk dat hij gelijk heeft, maar het mag weleens tot ze doordringen dat je absoluut niet stoer bent als je met kanker scheldt, en dat als je bij die groep wil horen je jezelf ook maar eens achter je oren moet krabben.

 

Bron: NOS

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer