Say what: van te veel sporten word je onaardig

 

Normaal is mijn afdeling niet per se science hoor, maar als er zoiets als ‘van te veel sporten word je onaardig’ wordt gedropt, begrijp je dat ik haantje de voorste ben.

 

En ik kan me zo voorstellen als medemiddelmatige sporter: jij misschien ook wel. Want wat blijkt? Te veel bewegen is niet alleen pittig voor je lichaam, het tast ook nog eens je hersenen aan.

 

Hoe dat precies zit? Ik ga het je vertellen. Of misschien wel beter gezegd de onderzoekers van het University College in Londen. Zo hebben zij een groep mannelijke triatleten getest waarbij de helft van de atleten hun training met 40% verhoogde, terwijl de andere trainden zoals ze normaal zouden doen, waarna drie week later voor iedereen een hersenscan op de planning stond. Tijdens deze scan moesten ze vragen beantwoorden om zo hun voorkeur voor onmiddellijke bevredigen of een langetermijnbeloning te bepalen. Zo kregen ze bijvoorbeeld de vraag: ‘Wil je nu €10,- of liever €60,- in zes maanden? Volgens-de-wetenschap-kun-je-je-geld-het-beste-volledig-uitgeven-aan-vakanties/)’. En guess what? De atleten die het meest hadden getraind kozen in feite voor meer onmiddellijke voldoening dan de andere groep atleten. Verder bleek uit de hersen-MRI’s van deze zelfde groep dat er meer vermoeidheid was te zien die verantwoordelijk is voor cognitieve controle oftewel het flexibel handelen.

 

‘Wat we ontdekt hebben, is dat er een intellectuele component bij het sporten betrokken is en dat het een eindig vermogen heeft. Je kunt het niet voor altijd gebruiken,’ legt Bastien Blain, auteur van de studie, uit. Je hersenen kunnen dus opbranden tijdens het sporten (oké, dat klinkt best creepy.) Een deel van je hersenen kan dan veel minder actief zijn, waardoor je na het sporten impulsiever handelt en onaardig reageert op anderen.

 

Niet te veel sporten dus, hoewel sporten met mate natuurlijk voor iedereen van ons hartstikke goed en gezond blijft. Dus nog even voor de duidelijkheid, lieve leute: begrijp me niet verkeerd, maar dit is dus geen – ik herhaal: geen – excuus om vandaag dat lesje High Intense af te zeggen. You’re welcome! 

 

Door: Lilian Brijl

Afbeelding van Lilian Brijl