Ruzie aan tafel bij Jinek

 

Iets met een burgemeester en het Songfestival.

 

 

Zag jij het gisteren ook, aan tafel bij Eva Jinek? Hoe boos Gerard Joling was op de burgemeester van Amsterdam? Hoe zij de schuld krijgt van de beslissingen van het linkse stadsbestuur die af en toe behoorlijk controversieel zijn?

 

Hebben we eindelijk het Songfestival gewonnen, mag het niet in Amsterdam georganiseerd worden omdat de burgemeester dwarsligt. Althans, dat maakte Gerard Joling ervan, gisteren in de talkshow van Eva. In werkelijkheid is de Ziggo Dome, de meest geschikte locatie van de stad, niet beschikbaar voor het mega-evenement.

 

Maar volgens Joling is de burgemeester sowieso niet gek op grote evenementen in haar Amsterdam. ‘Zij wil heel veel dingen weg uit de stad. Ze wil de bootjes weg, auto’s weg, parkeren duurder maken, de letters ‘I Amsterdam’ weg, het Songfestival weg, de Wallen weg. Kun je die vrouw nog wel vertrouwen?’

 

Je zal maar de huidige burgemeester van de hoofdstad zijn, zeg. Dan doe je het dus eigenlijk nooit goed. Is het niet vanwege het nieuwe parkeerbeleid, dan is het wel vanwege het Songfestival.

 

En Femke Halsema has big shoes to fill. Want Eberhard van der Laan was natuurlijk wel een heel speciale burgemeester. Geliefd in de stad en ver daarbuiten. Nu wist mevrouw Halsema heus wel waar ze aan begon toen ze op de vacature solliciteerde, maar o, o, o wat wordt het haar soms moeilijk gemaakt.

 

De plannen van het linkse stadsbestuur helpen haar ook niet echt om de massa te plezieren. De auto wordt de stad uitgebonjourd. Ajaxhooligans zijn boos omdat hun cluppie niet gehuldigd mag worden met het gebruikelijke vuurwerk. Het is altijd wat.

 

Dus Gerard kan wel lekker een beetje vitten op de burgemeester, maar eigenlijk is dat niet helemaal terecht. En hoe erg is het nou dat het Songfestival niet in Amsterdam gehouden wordt? Die stad barst toch al uit zijn voegen met al die toeristen met hun rolkoffertjes.

 

Misschien kunnen we het in Groningen organiseren, of in Maastricht, daar zijn ze wel wat gewend met André Rieu. Doen we meteen een beetje aan citymarketing. Er zit daar vast wel een burgemeester die het wel ziet zitten om het liedjesfestijn te organiseren. En dan mag Gerard het presenteren. Lijkt me om te gieren! Met een zachte g. Dat dan weer wel…

 

Klik hier als je het volledige filmpje wil zien

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit