Simpele ceviche met salade

 

Ceviche staat voor allerlei rauwe vis en schaal- en schelpdieren die worden ‘gegaard’ door ze te marineren in het sap van citrusvruchten en (pittige) kruiden en specerijen.

 

 

 

Dit heb je nodig:

  • 4 ons rauwe zalm
  • Het sap van een halve tot een hele citroen, limoen of bijvoorbeeld grapefruit (hangt ervan af hoe zuur of uitgesproken je wilt gaan!)
  •    1 flinke eetlepel korianderblaadjes, grof gehakt
  •  ½ Spaanse peper, zonder zaadlijsten, heel fijngesneden
  •   1 theelepel fijngeraspte gemberwortel
  •  2 eetlepels goede olijfolie

 

Zo maak je het:

  •  Meng voor de marinade het citroensap met de koriander, peper en gember.
  •  Marineer de vis hier ongeveer 2 uur in, in de koelkast.
  • Giet het marinadevocht daarna af.
  •  Breng de vis op smaak met wat goede olijfolie.

 

Maak er een komkommersalade bij of guacamole of onderstaande venkelsalade!

 

Dit heb je nodig:

  • 2 kleine venkels of 1 grote
  •  1 eetlepel cranberries
  •  1 eetlepel dille
  •  ½ eetlepel pompoenpitten, geroosterd in een droge koekenpan (of wat pecannoten, geroosterd)
  •  Eventueel 1 sinaasappel, waarvan het vruchtvlees uit de velletjes is gesneden
  •  3 eetlepels sinaasappelsap
  •  Klein theelepeltje mosterd
  • Olijfolie

 

Zo maak je het:

  • Verwijder de buitenste harde ‘rokken’ van de venkels en snijd de bovenkanten weg.
  • Rasp of snijd de venkels in ultradunne plakjes (de mandoline is hiervoor bij uitstek geschikt en tegenwoordig is er een moderne en erg handig te hanteren soort mandoline die je voor ongeveer 15 euro kunt kopen).
  • Maak de dressing door het sinaasappelsap en de mosterd met een garde goed te kloppen en er daarna net zoveel olijfolie door te kloppen tot de dressing een beetje lobbig wordt.
  • Meng de dressing met de venkel.
  • Voeg cranberries, dille, pompoenpitten en eventueel uitgesneden sinaasappelpartjes toe.

 

Eetsmakelijk! 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Brigitte Bormans