De slachtofferverklaringen van Royce en Kelly de Vries gaan door merg en been

 

Vandaag maakten Royce en Kelly de Vries gebruik van hun spreekrecht tijdens de rechtszaak tegen de verdachten van de moord op hun geliefde vader Peter R. de Vries.

 

 

 

Je kon een speld horen vallen toen Royce de Vries vanmiddag het woord nam in de rechtbank waar de zaak diende tegen de verdachten van de moord op zijn vader, nog geen jaar geleden. Hij zei: ‘Aanvankelijk wilde ik me richten tot de verdachten om mijn verdriet en boosheid te uiten of een snaar bij hen te raken. Maar inmiddels weet ik dat dat volkomen zinloos is. Woorden hebben geen enkel effect.’ 

 

Daarna beschreef Royce aan de rechtbank hoe zijn vader was. Niet hoe wij Peter R. de Vries allemaal kennen, als de man die zich vastbeet in ingewikkelde zaken, die recht voor z’n raap was en in gesprek op televisie niet altijd even makkelijk was. Nee, Royce vertelde over de zachte kant van zijn vader, hoe Peter zo fijn met de kleine Royce kon voetballen. Hoe hij ook na de scheiding van zijn vrouw haar nog iedere trouwdag een bos rozen stuurde, want het gezin bleef altijd bestaan. En wat een lieve opa hij was die met gemak een vieze luier verschoonde. Kortom: de vader, echtgenoot en opa die Peter juist was. Het allerbelangrijkste, en dat is Royce met de moordaanslag op 6 juli 2021 ontnomen.

 

 

Ook zijn zus Kelly had een boodschap voor de twee verdachten die ze allebei met hun voornaam aansprak en aankeek. ‘De moord die jullie hebben gepleegd kostte niet alleen het leven van mijn vader, maar veel meer levens. Onze levens, zijn familie, geliefden, zijn vrienden en zijn collega’s die hem voor altijd moeten missen. De nabestaanden van vele kinderenmoorden en verdwijningen die nu niet meer dankzij zijn doorzettingsvermogen kunnen vasthouden aan hoop’, zei Kelly.

 

Maar wat vooral indruk op mij maakte was dat Kelly zei dat de kinderen van de verdachten, Delano en Kamil, ook de rest van hun leven last zullen hebben van de daden van hun criminele vaders. Hoe zij op moeten groeien zonder vader en hoe ze zich los moeten worstelen van het leed dat hun vaders anderen hebben aangedaan. ‘Peter Rudolf de Vries zal voor altijd de geschiedenisboeken in gaan, net als jullie. Maar over mijn vader zullen ze vertellen dat hij een held was.’

 

Om zo sterk te kunnen spreken terwijl je de moordenaars van je vader in de ogen kijkt, ze bijna aan kunt raken… Deze slachtofferverklaringen gingen werkelijk door merg en been. Ik kan alleen maar een diepe buiging voor Royce en Kelly maken.

 

Bron: NOS

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit