Waarom is er opeens zoveel te doen over de Japanse duizendknoop?

 

Opeens is ie overal, in het nieuws en in je tuin: de Japanse duizendknoop. En zit ie eenmaal in je tuin dan is hij bijna niet uit te roeien, met alle gevolgen van dien.

 

 

 

Bijzonder dat een plantje het landelijke nieuws haalt. Het lijkt wel een beetje op science fiction, hoe de sterke wortels en stengels van de Japanse duizendknoop in staat zijn om grote schade toe te brengen aan gebouwen, wegen en leidingen. Het aantal meldingen over deze plant is de afgelopen jaren flink toegenomen, maar een gewaarschuwd mens weet waar ze op moet letten om de nodige ellende te voorkomen.

 

Hij ziet er best gezellig uit, deze Japanse duizendknoop. Frisgroene bladeren met van augustus tot oktober witte bloeiende bloemetjes. Maar zonder dat je het doorhebt heb je hier te maken met een plant die je zo snel mogelijk uit je buurt wil hebben. Hij groeit namelijk via scheuren in het asfalt, beton of het metselwerk van je huis omhoog en veroorzaakt daarmee een hoop ellende. En zit ie eenmaal in je tuin zie ‘m dan maar weer eens weg te krijgen. Hij is lastig te bestrijden en daarom zal je de eerste niet zijn met bijvoorbeeld problemen met de riolering die worden veroorzaakt door de sterke wortels van deze rottige duizendknoop.

 

 

Dit kun je doen om ervoor te zorgen dat deze hardnekkige exoot zich niet verder verspreidt en zo schade te beperken:

 

  • Knip de stengels iedere week tot op de grond af, daardoor verzwak je de plant en zal hij minder snel terug groeien.
  • Maai de plant vooral niet weg omdat er dan kleine restjes plant in de maaimachine achterblijven die je elders in je tuin weer verspreidt en dan verplaats je dus het probleem. Let er ook op dat je het tuinafval meteen in een vuilniszak bij het restafval in de grijze afvalcontainer gooit, zo voorkom je dat de plant zich via compost weer in de tuin verspreidt.
  • Kijk of er na het snoeien restjes op je kleding of onder je schoenen zitten die je per ongeluk weer in je tuin achterlaat waardoor de plant de kans krijgt om op een ander plekje opnieuw te gaan groeien.
  • Je kunt proberen om de plant met heet of kokend water uit te roeien of om hem voorzichtig met wortel en al uit te graven. Dat vraagt wel om een lange adem want de duizendknoop geeft zich niet snel gewonnen.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit