Rotterdamse kerk houdt ‘onthamsteractie’

 

Het lijkt alweer even geleden, maar toen corona nét toesloeg waren we allemaal massaal aan het hamsteren.

 

Lege schappen waren niet ongewoon, de wachtrijen bij online boodschappen doen stapelde zich maar op en ondertussen bleef heel Nederland lekker verder inkopen doen. Nederland werd even Hamsterland.

 

Geheel onnodig, klonk er toen al vanuit de overheid. En nou ja… Het is inderdaad een beetje onnodig gebleken, nietwaar? Het ging zelfs zo ver dat de voedselbank enorm had te lijden onder dat hamsteren: mensen doneerden niet meer.

 

Nu de rust weer een beetje is wedergekeerd — we kunnen zelfs gewoon weer uit eten, joh — komt de Pauluskerk in Rotterdam met een heel mooi initiatief: de ‘onthamsteractie’. Een actie die bedoeld is voor de mensen die misschien een tikkeltje zijn doorgeslagen met hun hamsterwoede. En die nu met gigantisch veel eten zitten die ze van hun leven niet opkrijgen. Of die misschien niet heel lang meer houdbaar is.

 

Aankomende zaterdag kan je dit eten bij de Pauluskerk afgeven. Dit zal vervolgens worden verdeeld onder mensen zonder verblijfspapieren, wat er naar schatting zo’n 10.000 zijn in Rotterdam. Dit zijn mensen die voor de coronacrisis wel werk hadden, maar officieel niet mochten werken. Bijvoorbeeld schoonmakers, havenwerkers of bouwvakkers. Die zitten nu, net als velen anderen natuurlijk, ook zonder werk maar hebben geen vangnet.

 

Overigens is niet alleen eten meer dan welkom, maar ook hygiëneproducten als zeep, shampoo en tandpasta. Maar rijst, pasta en blikgroenten zijn uiteraard meer dan welkom. Enne, mocht je geen voorraad hebben thuis: geld doneren kan ook, via deze link.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer