Rokende kinderen

 

O, wat kon ik ooit genieten van een sigaret. Ik raakte zelfs in paniek als ze op waren en liep gerust laat op de avond naar de snackbar om een pakje peuken te scoren. 

 

 

 

Met de prijzen van nu zou ik er als puber misschien wel nooit aan begonnen zijn. Maar gek genoeg groeit het aantal rokers in de leeftijd van 16 tot 20 jaar. Hoewel er aan jongeren onder de 18 geen rookwaren verkocht mogen worden, laten zij ze vaak gewoon ergens bezorgen door een bezorgdienst. Geen haan die ernaar kraait. Uit onderzoek van Independer blijkt dat jongeren uit deze leeftijdsgroep die op het platteland wonen zelfs nog meer roken dan pubers uit de stad. En van de mensen tussen de 20 en 24 rookt zelfs een op de drie. Terwijl sigaretten de afgelopen jaren knetterduur zijn geworden.

 

Gisteren stond ik in de Appie te kijken hoe iemand twee pakjes sigaretten en een pakje shag afrekende. Hij moest bijna 35 euro pinnen, dat is een dure grap. Omgerekend naar het minimumjeugdloon moet een puber bijna drie uur vakkenvullen om een pakje te kunnen kopen. Of krijgen ze gewoon te veel zakgeld?

 

Hou me ten goede, mijn kinderen roken inmiddels ook en daar baal ik echt enorm van. Mijn eindeloos gepreek dat ze het beter niet kunnen doen gaat bij hen helaas het ene oor in en het andere oor uit. Ik krijg zelfs commentaar dat ik het toch zelf ook gedaan heb…

 

Nu snap ik mijn vader die altijd vol afgrijzen naar me keek als ik de zoveelste peuk opstak, buiten in de tuin. Ook hij vond het afschuwelijk dat ik rookte en daar trok ik mij toen ook niks van aan. Mijn kinderen hebben gelijk: ik heb een dikke laag boter op mijn hoofd. Volgend jaar stijgt de accijns op sigaretten weer; vanaf 1 april 2023 kost een pakje sigaretten gemiddeld 9 euro en vanaf 1 april het jaar erop 10 euro. Het kan mij niet hoog genoeg zijn. Hopelijk stoppen mijn kinderen met deze prijzen dan vanzelf met paffen en gaan ze hun euro’s uitgeven aan iets dat leuker en minder schadelijk is dan roken.

 

Bron: AD.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit