Wat te eten vandaag? Met volle 100% deze romige risotto.
Al eerder heb ik verteld dat ik écht wel fan ben van vis uit blik, maar dat dit niet altijd even hoog staat bij de rest van ons landje. Met zijn nieuwe boek laat Bart van Olphen (visexpert en oprichter van Fish Tales, duurzame vis) zien hoe lekker vis uit blik bereid kan worden. Ik ben helemaal gek op de recepten en dan zeker op deze risotto. Daarom ben ik erg benieuwd hoe lekker je dit gerecht vindt. Laat je het me weten?
Dit heb je nodig voor 2 personen
1 sjalot, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
200 g risottorijst (arborio of carnaroli)
150 ml witte wijn
1 l paddenstoelenbouillon
150 g gemengde paddenstoelen (zoals oester- en beukenzwammen, kastanjechampignons)
½ bosje peterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt
2 blikjes makreel in zonnebloemolie (a 125 g), uitgelekt (164 g)
Boter
Zout en peper
Zo maak je het
Verhit een klont boter in een diepe pan op middelhoog vuur en bak de sjalot en knoflook in 3-4 minuten zacht. Voeg de rijst toe, bak de korrels al roerend in 2 minuten glazig en blus af met de witte wijn.
Schep er een soeplepel bouillon bij en wacht tot de rijst bijna al het vocht heeft geabsorbeerd. Blijf goed roeren en voeg een volgende soeplepel toe. Herhaal tot de rijst bijna gaar en romig is.
Bak ondertussen in een koekenpan met een flinke klont boter de paddenstoelen in 3-5 minuten op middelhoog vuur zacht.
Breng de risotto op smaak met zout en flink wat peper. Voeg 2 minuten voor de rijst gaar is de gebakken paddenstoelen en de helft van de peterselie toe, en warm ze kort mee.
Haal de risotto van het vuur en meng de makreel erdoor, samen met een extra klontje boter. Bestrooi met de rest van de peterselie en versgemalen zwarte peper. Serveer meteen.
Vis uit blik 2 Bart van Olphen ISBN: 9789021570778 Kosmos Uitgevers
Door: Meagan Suares
Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.
Fotografie: Nikita Holst
Leestip
Heb jij de verwarming al aangehad?
Heb jij de verwarming al aangehad?
Nee, ik doe een trui aan 36%, 153 votes
153 votes36%
153 votes
Ik doe uiteraard een trui aan, maar als het met trui te koud is gaat alsnog de verwarming aan.*32%, 136 votes