Risotto met padden­stoelen en mak­reel

 

Wat te eten vandaag? Met volle 100% deze romige risotto.

 

 

 

Al eerder heb ik verteld dat ik écht wel fan ben van vis uit blik, maar dat dit niet altijd even hoog staat bij de rest van ons landje. Met zijn nieuwe boek laat Bart van Olphen (visexpert en oprichter van Fish Tales, duurzame vis) zien hoe lekker vis uit blik bereid kan worden. Ik ben helemaal gek op de recepten en dan zeker op deze risotto. Daarom ben ik erg benieuwd hoe lekker je dit gerecht vindt. Laat je het me weten?

 

Dit heb je nodig voor 2 personen

  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 200 g risottorijst (arborio of carnaroli)
  • 150 ml witte wijn
  • 1 l paddenstoelenbouillon
  • 150 g gemengde paddenstoelen (zoals oester- en beukenzwammen, kastanjechampignons)
  • ½ bosje peterselie, alleen de blaadjes, fijngehakt
  • 2 blikjes makreel in zonnebloemolie (a 125 g), uitgelekt (164 g)
  • Boter
  • Zout en peper

 

Zo maak je het

Verhit een klont boter in een diepe pan op middelhoog vuur en bak de sjalot en knoflook in 3-4 minuten zacht. Voeg de rijst toe, bak de korrels al roerend in 2 minuten glazig en blus af met de witte wijn.

 

Schep er een soeplepel bouillon bij en wacht tot de rijst bijna al het vocht heeft geabsorbeerd. Blijf goed roeren en voeg een volgende soeplepel toe. Herhaal tot de rijst bijna gaar en romig is.

 

Bak ondertussen in een koekenpan met een flinke klont boter de paddenstoelen in 3-5 minuten op middelhoog vuur zacht.

 

 

Breng de risotto op smaak met zout en flink wat peper. Voeg 2 minuten voor de rijst gaar is de gebakken paddenstoelen en de helft van de peterselie toe, en warm ze kort mee.

 

Haal de risotto van het vuur en meng de makreel erdoor, samen met een extra klontje boter. Bestrooi met de rest van de peterselie en versgemalen zwarte peper. Serveer meteen.

 

 

 

 

Vis uit blik 2
Bart van Olphen
ISBN: 9789021570778
Kosmos Uitgevers

 

 

 

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares