Red een dier: bel 144
Of toch maar beter van niet?
Toen ik nog niet zo lang in Amsterdam woonde zag ik collega’s tot mijn stomme verbazing de dierenambulance bellen voor een merel die zich tegen de glazen pui van ons kantoor te pletter was gevlogen. Het diertje had waarschijnlijk zijn nek gebroken en zo niet, dan had zijn nekje het best omgedraaid kunnen worden om een einde te maken aan zijn lijden. Maar in dit geval werd er voor de stadse manier gekozen en was de ambulance er sneller dan de gewone mensenambulance mijn ouderlijk huis – waar ik nog maar net was uitgetrokken – theoretisch ooit zou kunnen bereiken.
Afgelopen week kwam de Volkskrant met een verhandeling over wanneer een dier te redden door de dierenambulance te laten uitrukken – en wanneer niet. Het stukje past in het seizoen want de tijd van de pechvogeltjes komt er weer aan. Moet je alarm slaan als er een koolmeesje kermend op de grond ligt terwijl moeder koolmees hoog boven in de boom druk zit te tjilpen naar haar kind? Het antwoord luidt nee. Ook niet als de kat al op de loer ligt? Ook niet nee. Want de koolmeesfamilie schiet heel erg in de stress van menselijke bemoeienissen waardoor goede bedoelingen het kuiken eerder schaden dan redden.
Als de vogeleieren straks zijn uitgekomen kun je makkelijk jonge vogeltjes tegenkomen die op de grond zitten te suffen. Niet omdat ze uit hun nest gevallen zijn, want dat berust op een mythe. De piepjes kunnen gewoon nog niet zo goed vliegen en zijn een beetje uit koers geraakt. Wat je mag doen is de kat wegjagen of het vogeltje richting de berm schuiven als het op het fietspad of de weg ligt. Maak je daarna vooral uit de voeten. Want zodra je dat hebt gedaan komt mamma koolmees er waarschijnlijk meteen aan om haar kind weer terug het nest in te dirigeren.
Alleen als echt duidelijk is dat de ouders het jong in de steek hebben gelaten, of als het gewond is, kun je overwegen om het diertje naar een vogelasiel te brengen, aldus de Vogelbescherming. Dat is het geval als de vogel nog kaal is en oogjes toe zijn. Niet mee naar huis nemen dan? Niet mee naar huis nemen, nee. Want dat is in de eerste plaats verboden, in de tweede plaats werk voor specialisten en in de derde plaats zielig omdat een vogeltje niet blij wordt van mensenhanden. Net zomin als de merel van lang geleden blij werd van de uitgerukte dierenambulance.