Rutger: “Toen ik een jaar of acht was, bezochten we een openluchtmuseum met ambachtelijke bakkerij. In die bakkerij werden in een grote houtgestookte oven bakplaten vol bolussen gebakken. In een berg met suiker werd het deeg tot strengen gerold en tot bolussen gevormd. Fascinerend. Het zijn tot nu toe de lekkerste die ik ooit heb gegeten, al is de herinnering langzaam aan het vervagen. Natuurlijk ben ik zelf ook gaan experimenteren met bolussen. Het geheim voor de lekkerste bolussen bleek heel kort en heet bakken, dan blijven ze sappig. Wil je de bolussen nog lekkerder maken? Snijd ze dan horizontaal doormidden, vul ze met behulp van een spuitzak met de banketbakkersroom van bladzijde 280 en bestuif ze met poedersuiker.”
Zo maak je de Zeeuwse bolussen
- Meng alle ingrediënten voor het deeg tot een soepel deeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Het deeg is vrij plakkerig, het kneden gaat daarom het makkelijkst met een standmixer met deeghaak, maar het kan ook met de hand. Laat het deeg afgedekt 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
- Meng de basterdsuiker met de citroenrasp en het kaneelpoeder. Verdeel dit mengsel op het werkblad. Kneed het deeg kort door en verdeel het deeg in 12 gelijke bolletjes. Rol ze door het basterdsuikermengsel en laat ze 5 minuten rusten. Rol de deeg- bolletjes vervolgens in het suikermengsel uit tot strengen van ongeveer 40 centimeter. Zorg ervoor dat de deegstrengen goed bedekt raken met het basterdsuikermengsel. Maak de bolusvorm door in het midden te beginnen met oprollen en de sliert zo verder om zichzelf heen te draaien. Stop de uiteinden onder de bolussen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de bakplaat losjes af met plasticfolie en laat de bolussen 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
- Verwarm de oven voor op 250 °C.
- Bak de bolussen 7-9 minuten. Let goed op dat de suiker die los ligt niet gaat karamelliseren: als dat gebeurt zijn de bolussen waarschijnlijk al gaar. Neem de bakplaat uit de oven en zorg ervoor dat je een tweede met bakpapier beklede bakplaat klaar hebt staan. Leg deze op de bolussen en keer de bakplaten snel om. Laat de Zeeuwse bolussen zo verder afkoelen.