Keukenmachine klaar, bakken maar
Kom op, mensen, aan de slag. Neem de tijd, want het deeg moet een nachtje rijzen in de koelkast. Door de boter wordt het deeg namelijk stugger en dan duurt het een stuk langer voordat de gist zijn werk kan doen. Heb je een staande mixer, dan is dit het moment om ‘m uit de kast te halen. Zoals gezegd: het deeg is plakkerig, maar daar heeft de Kitchenaid geen last van. Met dit recept kun je tien kleine brioches maken, in een muffinvorm, of een grote in een broodbakblik.
Zo maak je de brioche
- Kneed de roomboter licht en romig in de keukenmachine. Roer de honing door de lauwwarme melk, voeg er de gist aan toe en wacht tot de gist werkt. Het mengseltje gaat schuimen.
- Schep de bloem en het snufje zout voorzichtig door de boter terwijl de machine draait. Doe ook het melk-gist-honingmengsel erbij en laat de machine rustig kneden. Doe één voor één de eieren erbij. Het deeg wordt dan een stuk geler. Laat de machine een minuut of vijf draaien voor een mooie structuur.
- Doe dan het deeg in een kom, die je met wat boter of olie hebt ingesmeerd. Dek de kom af met wat folie en zet een nacht in de koelkast.
- Maak de volgende ochtend elf kleine bolletjes van het deeg. Rol ze over het aanrecht tot ze een mooie gladde buitenkant hebben. Waarschijnlijk plakt het aan je handen, bestuif die met wat bloem en het aanrecht ook. Leg tien bolletjes in de ingevette kuiltjes van de muffinvorm. Verdeel het elfde bolletje in tien kleine stukjes, maak daar ook bolletjes van en leg die bovenop de tien bollen in de muffinvorm.
- Klop het derde ei los met wat water en bestrijk de brioches met eidooier. Dek ze daarna af met wat plastic en laat ze nog twee uur rijzen op een warme plek.
- Verwarm de oven voor op 170 graden en schuif de brioches in de oven. In ongeveer 20 minuten zijn ze goudbruin, glimmend en gaar. Laat ze een kwartiertje afkoelen en wip ze dan uit de vorm. Eet de brioches warm, met een klontje roomboter en een royale lepel honing.