Zo maak je de Spaanse stoofpot
- Verhit wat plantaardige olie (of water) in een grote pan op laag vuur. Voeg de ui, de knoflook, de bleekselderij, de rode paprika, het gerooktepaprika poeder en de cayennepeper toe en bak een paar minuten. Ik voeg de specerijen graag al aan het begin toe, zodat ze op de bodem van de pan kunnen roosteren.
- Voeg de aardappels en de bloemkool toe en bak met een deksel op de pan 10 minuten, tot de aardappel zachter is geworden. Roer af en toe door zodat er niets aanbrandt. Dankzij het deksel op de pan ontstaat er stoom, waardoor alles perfect gaar wordt.
- Snijd de citroen doormidden, pers het sap in de pan erbij en voeg ook de gehalveerde citroen zelf toe. Geen zorgen, ik verwacht niet dat je deze opeet, maar hij geeft tijdens het garen wel zijn lekkere smaak af. Je kunt de citroen vlak voor het serveren eruit halen. Voeg het laurierblaadje, de linzen, de tomatenblokjes en de bouillon toe en roer alles goed door.
- Breng op smaak met het zeezout en de zwarte peper en laat met een deksel op de pan 20 tot 25 minuten zachtjes pruttelen. Roer om de paar minuten even door.
- Serveer zodra de saus is ingedikt en heerlijk ruikt. Ik serveer mijn stoofschotel met wat plantaardige zure room en verse peterselie.