Recept: Ikea-gehaktballetjes met roomsaus

 

Een vakantie in Scandinavië kan je financieel te gronde richten, zo duur is het daar. Maar deze gehaktballetjes kan je gewoon thuis maken èn kosten je veel minder.

 

Ronald Giphart en zijn vrouw Mascha Lammes zijn de tijd dat ze jong en onwetend stamppot rauwe boerenkool maakten (en opaten!) ver voorbij. Ze zijn al jaren verknocht aan samen reizen en koken en in dit mooie kookboek De wereld thuis delen ze recepten uit hun eigen familiekeuken, geïnspireerd door gerechten en ingrediënten van over de hele wereld. Ronald schreef de verhalen, Mascha de recepten, en het resultaat is een verrukkelijk boek dat bewijst dat er keukenhoop is voor iedereen!

 

Na weken zonder alcohol werd het Ronald en Mascha teveel, vertelt hij, en moesten ze hun meerdere erkennen in dertien euro kostende biertjes. De kinderen aten deze balletjes, want het was waarschijnlijk óf drinken óf eten…

 

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de gehaktballetjes

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 1 ei
  • 30 g paneermeel
  • 150 ml slagroom
  • 2 kruimige aardappelen, gekookt en fijngeraspt
  • 1⁄2 tl pimentpoeder
  • zout en peper
  • bloem

 

Voor de roomsausboter

  • 1 el bloem
  • 200 ml runderbouillon
  • 100 ml slagroom
  • 1 tl suiker
  • scheutje worcestershiresaus
  • peper en zout

 

Zo maak je Köttbullar (Ikea-gehaktballetjes) met roomsaus

  • Smelt een klontje boter in een koekenpan en fruit de ui 3 minuten.
  • Schep de ui over in een ruime beslagkom en voeg het gehakt, het ei, het paneermeel, de slagroom, de aardappelen, de pimentpoeder en een flinke snuf peper en zout toe.
  • Kneed het geheel tot een egale massa.
  • Dek af met wat plasticfolie en zet 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Draai er vervolgens kleine balletjes van en rol deze luchtig door de bloem.
  • Verwarm de oven voor op 160° C.
  • Smelt wat boter in de pan en bak de balletjes in 10 minuten gaar en mooi bruin, dit moet waarschijnlijk in twee keer.
  • Houd de balletjes warm in de oven.
  • Smelt voor de saus nog wat boter in de pan en voeg de bloem toe, roer 1 minuut door.
  • Voeg dan beetje bij beetje de runderbouillon toe.
  • Schenk de room erbij en voeg de suiker en worcestershiresaus toe.
  • Laat de saus ongeveer een kleine 10 minuten inkoken op matig vuur.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep als laatste de balletjes erdoor, even goed omhusselen.
  • Serveer met aardappelpuree en lingonbessenjam van Ikea of cranberrycompote.

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl