Zo maak je Köttbullar (Ikea-gehaktballetjes) met roomsaus
- Smelt een klontje boter in een koekenpan en fruit de ui 3 minuten.
- Schep de ui over in een ruime beslagkom en voeg het gehakt, het ei, het paneermeel, de slagroom, de aardappelen, de pimentpoeder en een flinke snuf peper en zout toe.
- Kneed het geheel tot een egale massa.
- Dek af met wat plasticfolie en zet 1 uur in de koelkast om op te stijven.
- Draai er vervolgens kleine balletjes van en rol deze luchtig door de bloem.
- Verwarm de oven voor op 160° C.
- Smelt wat boter in de pan en bak de balletjes in 10 minuten gaar en mooi bruin, dit moet waarschijnlijk in twee keer.
- Houd de balletjes warm in de oven.
- Smelt voor de saus nog wat boter in de pan en voeg de bloem toe, roer 1 minuut door.
- Voeg dan beetje bij beetje de runderbouillon toe.
- Schenk de room erbij en voeg de suiker en worcestershiresaus toe.
- Laat de saus ongeveer een kleine 10 minuten inkoken op matig vuur.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Schep als laatste de balletjes erdoor, even goed omhusselen.
- Serveer met aardappelpuree en lingonbessenjam van Ikea of cranberrycompote.