Mounir Toub is een van de bekendste chefs van ons land. Regelmatig verschijnt hij in tv-shows, hij schrijft kookboeken en is horeca-docent.
Zijn nieuwste boek heet Snel Arabisch. Hierin laat Mounir je zien hoe je binnen 30 minuten de lekkerste Arabische gerechten klaarmaakt. Zoals deze hartige falafelwafels met rode-bietensalade; minstens net zo lekker als een zoete wafel!
Mounir: “Wees eerlijk: voor een zoete wafel met topping van roodfruit en honing mogen ze jou toch ook ’s nachts wakker maken? Probeer ook eens wat nieuws, want een hartige wafel is minstens zo lekker!”
Zo maak je de hartige falafelwafels
- Weeg en meet alles nauwkeurig af en zet het netjes klaar. Verhit een wafelijzer voor (zie tip hieronder).
- Doe de kikkererwten zonder vocht (bewaar het vocht, ook wel aquafaba genoemd, eventueel voor een ander gerecht) met alle overige ingrediënten voor de wafels in een keukenmixer en maal ze in 3 minuten helemaal fijn.
- Schep een beetje van het kikkererwtenmengsel in het wafelijzer en bak zo alle falafelwafels. Bewaar ze na het bakken in een schone droge theedoek zodat ze iets zachter worden.
- Meng de biet met de ui, peterselie, azijn en extra vierge olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
- Leg een falafelwafel op een bord en schep er een beetje van de rode-bietensalade op. Dek af met een falafelwafel en geniet ervan!
Tip: Vet het wafelijzer goed in met bakspray of een beetje olie, anders blijven de wafels plakken.
Ingrediënten
Voor de falafelwafel
- 1 el olijfolie, plus extra om in te vetten
- 400 g gekookte kikkererwten
- ½ bos bladpeterselie, gewassen en gedroogd
- ¼ bos verse koriander, gewassen en gedroogd
- 1 rode ui, in parten
- zout en versgemalen zwarte peper
- rasp en sap van 1 biologische citroen
- 2 eieren
- 150 g zelfrijzend bakmeel
Voor de rode-bietensalade
- 500 g gekookte rode bieten, in blokjes
- 1 rode ui, in halve ringen
- ½ bos bladpeterselie, gewassen, gedroogd en gesneden
- 25 ml natuurazijn
- 25 ml extra vierge olijfolie
- zout en versgemalen
- zwarte peper
Nog meer nodig