De aller-allerlekkerste citroensoufflés

 

Het kost je maar 25 minuutjes, en dan heb je ook wat. Namelijk, de aller-allerlekkerste. O, en hadden we al gezegd dat ze heel lekker zijn?

 

 

 

Dit heb je nodig

voor 4 stuks

  • 25 g boter
  • 70 g fijne kristalsuiker + extra om te bestuiven
  • 3 el bloem
  • 1 el maïzena
  • 250 ml melk
  • rasp en 3 el sap van 1 (bio)citroen
  • 4 eieren op kamertemperatuur, gesplitst
  • poedersuiker

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schuif een bakplaat in de oven.

Smelt wat van de boter in een steelpan en vet hiermee de vormpjes in. Bestuif ze licht met kristalsuiker (tegen het aanplakken).

 

Verwarm in een steelpan (op hoog vuur) de rest van de boter tot zich schuim vormt, maar laat niet bruin worden. Voeg de bloem en maïzena toe. Roer 1 minuut tot het mengsel begint te pruttelen. Neem van het vuur. Voeg onder voortdurend kloppen met een garde geleidelijk de helft van de melk toe, zodat je een glad mengsel krijgt. Klop de rest van de melk erdoor en klop het mengsel weer glad. Roer 4 eetlepels suiker erdoor. Verwarm op matig vuur onder voortdurend roeren in 3-4 minuten tot het kookpunt en laat het mengsel binden. Neem van het vuur en roer het citroensap en de rasp erdoor. Klop de eierdooiers erdoor.

 

Schep het mengsel dan in een grote kom. Klop in een andere, schone kom de eiwitten met een mixer tot stijve pieken. Klop geleidelijk de rest van de suiker erdoor, zodat je glanzend schuim krijgt. Schep eerst een kwart van dit eiwitschuim bij het citroenmengsel en spatel het vlug erdoor met een metalen lepel. Voeg dan in delen de rest van het eiwitschuim toe en spatel het luchtig erdoor, maar roer niet te lang.
Schep het luchtige citroenmengsel in de ingevette, besuikerde vormpjes. Zet de bakjes op de voorverwarmde bakplaat. Bak de soufflés 20 minuten tot ze net stevig en mooi uitgerezen zijn. Strooi er poedersuiker over en serveer direct.

 

Eet smakelijk!

 

Bron en beeld: Martha Stewart en Delicious magazine