Super snelle zalm uit de diepvries

 

Die zalmfilets in de vriezer moeten nu wel een keertje op. Wat ga je ermee doen? Met dit recept hoef je de zalm niet vooraf te ontdooien – dus als je er nú trek in hebt, kun je over een half uur eten.

 

Je hoeft de stukken zalm niet vooraf af te spoelen of te laten ontdooien, ze gaan rechtstreeks de oven in. Je bedekt ze met een lekker kruidig laagje gemaakt van pesto en panko en legt ze in een schaal in een hete oven. Het geheim: de zalm wordt eerst gestoomd, en daarna geroosterd voor een knapperig korstje.

 

Geen plaatje, wel lekker
Helaas wordt het gerecht niet zo fotogeniek als die prachtige plaatjes uit een kookboek. Doordat de vis snel wordt verhit, zul je onvermijdelijk van die witte druppeltjes aan de zijkant van de zalmfilets gaan zien. Als je dat wilt, kun je ze wegvegen, maar het is niet nodig. Dit gerecht is niet bedoeld voor een foto, maar om op te eten.

 

Dit heb je nodig

  • 4 zalmfilets uit de diepvries
  • 4 eetlepels verse pesto
  • 4 eetlepels panko (grof paneermeel)

 

Zo maak je het

  • Verhit de oven voor op 220 graden.
  • Haal de filets uit de vriezer.
  • Bestrooi de boven- en onderkant met zout en peper en leg ze op een stuk bakpapier in een ovenschaal.
  • Dek af met aluminiumfolie en schuif in de oven.
  • Laat de filets 15 minuten afgedekt bakken. Roer ondertussen de pesto en de panko door elkaar.
  • Haal nu het aluminiumfolie van de zalm af. Verdeel het kruidenmengseltje over de vis.
  • Schuif weer terug in de oven en bak de zalm nog 5 tot 10 minuten. Hou een beetje in de gaten: het korstje moet knapperig worden en de zalm mag aan de binnenkant nog donkerroze zijn, maar zeker niet meer koud. Als je bent van meten = weten: de kerntemperatuur van de zalm moet ongeveer 63 graden zijn.
  • De pesto kun je ook vervangen door een tapenade van zongedroogde tomaat of een zelfgemaakte pesto, bijvoorbeeld van macadamianoten en koriander.

 

 

Heb je geen panko? Met gewoon paneermeel kun je dit snelle zalmgerecht ook maken, maar dat is wel minder lekker. Je kunt ook snel wat beschuiten raspen of geroosterd brood fijnmalen – grover paneermeel is lekkerder, want dat wordt knapperiger.

 

Door: Redactie FavorFlav