Psychology says: zó vinden mensen je aardig

 

Soms heb je mensen waarmee het leuk op het eerste gezicht is, het hoeft per slot van rekening niet met Jan en alleman liefde te zijn.

 

Maar als je meteen een goed gevoel bij iemand hebt, dan zou het zomaar kunnen zijn dat ze een psychologisch trucje op je toepassen.

 

Dat kan bewust of onbewust zijn hoor, ik wil nu niet beweren dat de mensen die je ontmoet een vooropgezet plan hebben om jou weke knietjes te bezorgen. Maar het is wel een simpele methode, waardoor jijzelf dus ook kunt zorgen dat mensen je aardig vinden. Je doet het misschien zelfs al zonder dat je het opmerkt, als je je bij iemand op je gemak voelt: kopiëren. Door een houding of de intonatie van een stem te imiteren vinden mensen je namelijk bewezen aardiger.

 

De onderzoekers toonden dit op een grappige manier aan. Koppels die elkaar niet kenden moesten samen aan een project werken, de ene helft deed opzettelijk dwars en compleet anders dan de persoon waarmee ze samenwerkten terwijl de ander juist aandachtig luisterde en beweging en intonatie kopieerde. En voilà: de mensen die stevig gekopieerd waren vonden hun compagnon stukken leuker, gezelliger en aardiger.

 

Eigenlijk hoef je niet eens bewust bezig te zijn met het copy-pasten van een ander om aardig gevonden te worden. Zodra je oplettend naar iemand luistert gebeurt dat al vanzelf. En laten mensen nou ook nog eens heel graag gehoord worden. Ben je meteen best friend material.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans