ONDERTUSSEN in de Drôme
Marlies: Overal om me heen, op markten en in winkels, liggen kisten rijpe pruimen. Ik ben er gek op! Er is een ruime keuze: die sappige grote blauwe quetsches, de groene reine claudes en zelfs de kleine gele mirabellen zijn er volop.
Gek genoeg wordt er aan de komst van de eerste pruimen nooit veel aandacht besteed, behalve dan aan de mirabel. De komst van dit kleintje wordt uitgebreid bejubeld. Maar de andere soorten sluipen zachtjes het schap bij de groenteboer binnen.
Ik ben er dol op, mijn favoriet is de mirabel, maar ik lust alle kleuren. Je kunt er ook zo lekker mee bakken, daarom twee van mijn lievelingsbaksels.
Pruimentaart met banketbakkersroom
Formeel gezien is dit geen baksel, want de taart gaat niet in de oven, omdat ik de bodem van fijngemaakte Bretonse boterkoekjes (galettes) maak. Deze zijn misschien niet heel goed verkrijgbaar in Nederland, maar je kunt ook een ander boterkoekje gebruiken of bijvoorbeeld speculaasjes, Bastogne koeken en zelfs biscuitjes.
Dit heb je nodig:
(voor 8-10 personen)
- 200 g Bretonse boterkoekjes of een ander koekje naar keuze
- 75 g gesmolten roomboter
- 5 dl volle melk
- het merg uit 1 vanillestokje
- 6 eidooiers
- 150 g suiker
- 40 g maïzena
- 500-750 g rijpe pruimen
Zo maak je het:
Maak de koekjes fijn in een keukenmachine en voeg er geleidelijk de boter aan toe. Druk de koekkruimels in een ingevette springvorm van 22 cm doorsnede, druk het mengsel stevig tegen de rand en op de bodem van de vorm. Er moet een opstaande rand ontstaan. Zet de bodem minstens 1 uur in de koelkast.
Bakketbakkersroom: breng de melk aan de kook met het vanillemerg. Klop de eidooiers met de suiker tot een luchtig mengsel en roer er de maïzena door. Schenk de hete vanillemelk in een dun straaltje bij de eidooiers, blijf goed roeren. Schenk dan het mengsel weer terug in de pan en verwarm het op heel zacht vuur. Blijf goed over de bodem roeren, tot het mengsel ‘blub’ zegt en de dikte heeft van een dikke vla. Haal de pan van het vuur en schenk de vla direct in een bak, leg een stuk plasticfolie op de vla om velvorming te voorkomen.
Laat de banketbakkersroom afkoelen tot kamertemperatuur en laat hem daarna in de koelkast goed koud worden.
Halveer de pruimen en verwijder de pit. Vul de gekoelde koekjesbodem met banketbakkersroom en leg er vervolgens de gehalveerde pruimen op, dicht naast elkaar.
Je kunt er nog een heel dun waasje poedersuiker over strooien.
Cake met mirabellen
Dit recept is voor een bakblik of ovenschaal van circa 20×30 centimeter, maar een iets afwijkende maat kan ook. Omdat mirabellen klein zijn, hoeven ze niet gehalveerd te worden, wel ontpit natuurlijk. Als je grotere pruimen gebruikt is halveren wel nodig. Een scheutje pruimenlikeur of rum maakt de cake extra lekker.
Dit heb je nodig:
(voor 24-30 stukjes)
- 300 g zachte roomboter
- 250-300 g witte basterdsuiker
- 5 flinke eieren
- 300 g bloem
- 1 1/2 tl bakpoeder
- snufje zout
- 4 el crème fraîche
- eventueel 2 el pruimenlikeur of rum
- 500-750 g verse mirabellen of andere pruimen
Zo maak je het:
Klop de boter met de suiker licht en romig, dit gaat heel handig met de handmixer. Klop daarna de eieren er één voor één door.
Meng de bloem met bakpoeder en een snufje zout en spatel dit voorzichtig door het luchtige eiermengsel, evenals de crème fraîche. Spatel er eventueel ook de likeur of rum door.
Schep dit beslag in een met bakpapier beklede bakvorm of ovenschaal en strijk de bovenkant glad.
Ontpit de mirabellen en leg ze op het beslag, druk ze er licht in, het oppervlak mag goed gevuld zijn met vruchten.
Bak de cake 45-55 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 175 °C. Laat de cake op een rooster afkoelen en serveer met een lepeltje lobbig geklopte slagroom.
Eet smakelijk!
Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.