Pretzels of bretzels?

 

Pretzels of bretzels? In de Verenigde Staten zeggen ze pretzels; in Duitsland, waar ze vandaan komen, bretzels of brezels. De karakteristieke donkere glans krijg je door de baksels in kokend water met bakpoeder en suiker te dopen.

 

Je hebt ze in allerlei formaten, van kleine borrelzoutjes tot de reusachtige, zachte pretzels die je in New York op straat kunt kopen. Dit is een recept voor naturel borrelpretzels. Het is een beetje priegelwerk om van die kleine te maken, maar die zijn wel knapperiger dan de grote.

 

Dit heb je nodig

 • ¼ blokje verse gist (verkruimeld) of ½ zakje instantgist van 7 g
 • 250 ml handwarm water
 • 1 el lichte muscovadosuiker + 2
 • el (alternatief: lichtbruine basterdsuiker)
 • 1 tl zout
 • 300 g bloem
 • ½ el neutrale olie + ½ el
 • 1,5 l kokend water
 • 2 el bakpoeder
 • 1 ei, losgeklopt
  1-2 el grof zeezout of zoutvlokken

 

Zo maak je het

Los de gist op in een beetje handwarm water met 1 eetlepel van de suiker en het zout. Voeg daarna de rest van het water toe, werk de bloem erdoor en maak er een soepel deeg van. Kneed dat minstens vijf minuten door, totdat het glad en elastisch is.

 

Invetten
Vet een kom in met 1/2 eetlepel olie en leg het deeg erin. Zorg dat het deeg overal met olie bedekt wordt. Dek de kom af met plasticfolie en laat ongeveer 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Verdeel het deeg in twee helften. Verdeel elke helft in 20 of 40 delen (grote of kleine pretzels). Vet een bakplaat in met ½ eetlepel olie.

 

Rollen
Rol de stukjes deeg uit tot worstjes van 30 tot 35 cm en modelleer de worstjes in de vorm van een krakeling. Druk de uiteinden goed aan. Leg de pretzels op de ingevette bakplaat en laat ze, bij voorkeur onder plasticfolie, weer dertig minuten rijzen. Verwarm de oven voor tot 175 °C.

 

 

Koken
Breng water aan de kook in een wijde pan of wok en voeg het bakpoeder en 2 eetlepels van de suiker toe. Dompel de krakelingen in porties er in onder en laat ze afhankelijk van het formaat 2 tot 3 minuten meeborrelen. Begiet ook de bovenkant met het kookvocht.

 

Schep de pretzels met een schuimspaan uit de pan en leg ze op twee met bakpapier beklede bakplaten. Laat de buitenkant een beetje drogen.

 

Bakken
Besmeer de pretzels met losgeklopt ei en bestrooi ze met het zeezout. Laat ze dertig tot vijfenveertig minuten in het midden van de oven gaar en krokant worden. Zachte pretzels hebben minder tijd nodig (tien minuten minder). Laat ze op een rooster afkoelen en bewaar ze in een luchtdicht afgesloten doos of zak.

 

Titel: Limonade, fris & snacks
Auteur: Tove Nilsson
Prijs: € 17,50
Uitgever: Good Cook

 

Door: Redactie FavorFlav