Is Poisoned de hype waard?

 

Er staat weer een nieuwe documentaire op Netflix en ik had eerlijk gezegd een beetje verwacht dat deze net zo’n hype zou worden als bijvoorbeeld The Game Changers, What The Health of Cowspiracy.

 

 

 

 

Toen die documentaires uitkwamen hoorde ik namelijk best veel om me heen dat mensen een vegan lifestyle een kans gingen geven; zoveel indruk hadden die documentaires gemaakt. Ja, Netflix weet altijd wel hoe ze bij hun kijkers iets binnen moeten laten komen.

 

Dat had ik dan ook verwacht bij Poisoned, de nieuwe documentaire die nu online staat. En op internet is er inderdaad veel om te doen, dus gisteren ben ik er zelf ook eens voor gaan zitten. Is Poisoned die hele hype waard?

 

Als ik heel eerlijk ben: nee. Het is absoluut een interessante documentaire (en ook verfrissend dat het deze keer gaat over dat we twee keer moeten nadenken voordat we die sla kopen, al blijft er zo vrij weinig eten meer over dat nog oké is na al die docu’s), maar het kon mij niet bepaald raken. En dat heeft een heel simpele reden: het is zó Amerikaans.

 

Dat Amerikaanse ben ik inmiddels wel gewend van Netflix (dat was The Game Changers bijvoorbeeld ook enorm), maar de gebeurtenissen in Poisoned zijn echt alleen op Amerika gericht. De uitbraak van E. coli in 1993 dat het hele land raakte, de gigantische hoeveelheid mensen die nog steeds ziek wordt per jaar, de lakse regels waaraan producenten zich moeten houden… Vooral dat laatste is in Nederland toch echt wel een stuk anders geregeld, en daarom kon het mijn interesse niet vasthouden. Vervelend dat het allemaal zo slecht geregeld is in Amerika (maar eerlijk: zijn we daardoor héél erg verrast?), maar dit is precies niet bij ons van toepassing.

 

Dus eindoordeel: is het de hype waard? Ik vind persoonlijk van niet. Het is een interessante documentaire, zit goed in elkaar en qua beeld (erg mooi en pakkend), maar tenzij je in Amerika woont, hebt gewoond of een enorme fascinatie hebt voor voedsel, gaat-ie jou ook niet raken, vrees ik.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer