Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Recept: pittige warme krieltjessalade
Plantaardig eten hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Angela’s recepten en tips in haar nieuwe boek Vanavond Vegan zullen ervoor zorgen dat je vaker vegan gerechten als deze simpele, maar vooral ook lekkere warme krieltjes salade op tafel wilt zetten.
Voorbereiding: 20 min Bereiding: 35 min Personen: 4-6
INGREDIËNTEN
Voor de warme krieltjessalade
675 g gemengde krieltjes, eventueel in kleinere stukjes (1 cm) gesneden
1,5 el extra vergine olijfolie
fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
2 bosjes groene asperges (in totaal 650 g), het uiteinde eraf gesneden, in stukken van 2,5 cm
140 g droge groene linzen
Voor grootmoeders mosterddressing
2 el grove mosterd
1 el dijonmosterd
65 ml extra vergine olijfolie
3-4 el versgeperst citroensap, naar smaak
1,5 tl pure ahornsiroop, of naar smaak
1⁄4 tl fijn zeezout
versgemalen zwarte peper
Om erbij te serverenfijn
zeezout en versgemalen zwarte peper
105 g fijngehakte rode ui, afgespoeld en uitgelekt
10 g verse dille, fijngehakt
Angela: “Deze pittige warme krieltjessalade is gewoon verslavend. Ik moet bekennen dat ik niet zo’n aspergeliefhebber ben, maar als ik die gezellige groene stengels voor dit recept aan het roosteren ben, loopt het water me al in de mond. Het is een geweldig gerecht om in de lente te maken, als het weer nog aan de koele kant is en er volop asperges en krieltjes te koop zijn. Door het roosteren worden ze boterzacht en krijgen ze een krokant korstje. De combinatie met mijn romige, rijke en licht pikante grootmoeders mosterddressing, de grappige groene linzen en de knapperige rode ui en verse dille zorgen voor een verrukkelijke mix van krokant en zacht, kruidig en zoet. Ik zou dit gerust de hele lente kunnen eten. In andere jaargetijden kun je de asperge vervangen door je favoriete seizoensgroente. In de zomer en vroege herfst maak ik deze salade vaak met sperziebonen.”
Zo maak je de krieltjessalade
Verwarm de oven voor op 220 °C. Bekleed twee grote bakplaten met bakpapier.
Leg de krieltjes op een van de bakplaten, sprenkel er 1 eetlepel olie over en schud die er goed door. Verdeel de krieltjes in één enkele laag over de bakplaat, bestrooi ze royaal met zout en peper en rooster ze 20 minuten in de oven.
Leg intussen de gesneden asperges op de andere bakplaat en sprenkel daar de overgebleven 1⁄2 eetlepel olie over. Verdeel ze in één enkele laag over de bakplaat en strooi er zout en peper over. Als de aardappeltjes 20 minuten in de oven staan, schuif je ook de plaat met asperges in de oven. Laat het geheel nog 12-17 minuten roosteren tot de krieltjes goudbruin en de asperges zacht zijn. Let op dat de asperges niet té gaar worden – als je er met een vork in prikt, moet je nog een klein beetje weerstand voelen.
Doe de linzen intussen in een middelgrote pan, voeg er 750 ml water aan toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en laat de linzen onafgedekt 25-35 minuten koken tot ze zacht zijn. Voeg zo nodig wat meer water toe om te voorkomen dat ze droogkoken. Giet de linzen af in een vergiet en zet het apart.
Terwijl de krieltjes en asperges in de oven staan, maak je de mosterddressing: klop in een kommetje de grove mosterd, dijonmosterd, olie, het citroensap (begin met 3 eetlepels), de ahornsiroop en zout en peper door elkaar. Proef en voeg zo nodig nog wat citroensap, ahornsiroop, of zout toe. Zet de rode ui en dille klaar.
Doe de geroosterde krieltjes en asperges samen met de linzen en rode ui in een grote kom. Giet de dressing erover en meng alles goed door elkaar. (Zelf gebruik ik meteen alle dressing, maar je kunt ook telkens een beetje toevoegen en tussendoor proeven.)
Breng de salade op smaak met zout en peper. Garneer de salade met fijngehakte dille en serveer hem warm.
Tip: In plaats van met droge linzen kun je dit gerecht ook met linzen uit blik maken. Gebruik in dat geval 400 g gare linzen uit blik (uitgelekt en afgespoeld). Het is wel belangrijk dat je een blik koopt waarin de linzen ‘intact’ gebleven zijn, dus niet samengeperst of papperig.