Patrick Bassant – De vlinder in de inktpot

 

De reden waarom ik het volgende boek heb uitgekozen is weer eens een andere: de schrijver en ik hebben iets gemeen.

 

Niet dat hij dat weet hoor, maar we hebben allebei op dezelfde middelbare school in Amstelveen gezeten. Nou, is dat even leuk! Geen garantie voor een goed boek natuurlijk, maar het zorgde er wel voor dat ik nieuwsgierig raakte. Deze schrijver heet Patrick Bassant en ik ben voor zijn nieuwste boek gegaan, De vlinder in de inktpot.

 

Het boek gaat over de Amsterdamse Pit, die het pad kruist van Johan Brouwer in Spanje. Pit is naar Spanje gekomen omdat hij door de communistische partij is gerekruteerd als fotograaf. Hij moet dus de slechte dingen van de Franquisten op beeld vastleggen, en de heldendaden van de Republikeinen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. 

 

Johan Brouwer is een journalist die juist de andere kant wil belichten. Dit zorgt voor een leuke maar vooral interessante dynamiek tussen de twee, ook omdat Johan Brouwer als een mysterieus en raadselachtig figuur is geschreven. Leuk: hoofdpersonage Pit is volledig fictief, maar alle andere mensen niet. Zo heeft Johan Brouwer echt bestaan, en komt Pit ook in aanraking met Ernest Hemmingway en Pablo Picasso. Niet de minste figuren…

 

Als je het zo leest zou je kunnen denken dat het verhaal met dit soort onwaarschijnlijke ontmoetingen een beetje karikaturaal zou lijken, maar dat is het absoluut niet. De schrijver heeft zich overduidelijk ontzettend goed verdiept in de Spaanse Burgerloog, waardoor het realistisch en vooral levendig leest. Heel prettig en knap gedaan.

 

Ook de dialogen tussen de personages vond ik goed: veel woorden en uitdrukkingen uit de tijd waarin het zich afspeelt, waardoor het ook weer heel realistisch leest. En ja, ik geloofde voor de volle honderd procent dat deze Pit een ontmoeting had met Ernest Hemingway.

 

Patrick Bassant weet elk personage ontzettend goed neer te zetten en de spanning te behouden in het boek. Ik was oprecht benieuwd of deze Pit er heelhuids af zou komen. Bij veel boeken kan je het einde al wel een beetje raden, maar dat was hierbij echt niet het geval. Een absolute aanrader dus, De vlinder in de inktpot.

 

Auteur: Patrick Bassant
Uitgever: Wereldbibliotheek
EAN: 9789028450721

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer