Pas op met restylen
 

Wat ze bij VTWonen ook zeggen of op tv ook maar laten zien, doe het niet. Ik heb er een heel goede reden voor. Met dank aan m’n vader.

 

Dankzij de corona-verveling zit ik af en toe te kijken of de boel hier in huis niet eens anders kan. Eigenlijk niks voor mij, want als iets eenmaal staat, dan staat het ook. Maar ja, je wilt straks toch iets van resultaat zien na een jaar lang ophokken. Terwijl ik zat te verzinnen of de bank bijvoorbeeld ergens anders kon staan, moest ik ineens keihard om m’n vader lachen. M’n moeder zat net zo in elkaar als ik, er was nog nooit iets verplaatst bij ons thuis, tot we op een dag uit school kwamen en de bank ineens overdwars midden in de kamer stond, in plaats van tegen de muur.

 

M’n vader heeft het klaargespeeld om een week lang, als ie na het eten van tafel ging, eerst tegen die bank aan te lopen en er vervolgens heel omstandig overheen te klimmen, in plaats van er gewoon even omheen te lopen en er dan op te gaan zitten. We lagen dubbel. Ik geloof dat de bank twee weken later weer op z’n oude plek stond. Zo zie je maar, humor lost veel op. Hoe m’n moeder nou op het idee voor die restyling was gekomen? Had er ergens iets in een blad gestaan of zo, dat je de ruimte in een doorzonwoning moest verdelen?

 

Maar dat veranderen hè… alle gekheid op een stokje, bezint eer gij begint. Het is helemaal niet zo handig vanaf een bepaalde leeftijd. Weet jij veel hoe het met je uitpakt? Of je later vergeetachtig of zelfs erger wordt, ooit? Gewoontes, tradities, ritme en vaste plekken zijn dan ineens heel belangrijk. Nu al trouwens. Ik vond gisteren een sleutel die ik nog niet kwijt was geweest, maar die ik blijkbaar een keer een handigere plek had gegeven. Nou, dat van die handigere plek klopte wel, maar mooi dat ik me niet kon herinneren dat daar een sleutel lag. Níet doen dus. Vaste plekken moet je na je vijfenveertigste niet meer veranderen.

 

En wat te denken van even snel iets op een hoekje van de krant schrijven. Die notitieblokjes zijn zo gek nog niet. Want zeg nou zelf, ben jij ook weleens een notitie kwijt die je een paar dagen geleden nog even snel, terwijl je aan de telefoon zat, had opgeschreven?

 

Dus…

 

Niks bank verzetten, spullen reorganiseren of zogenaamd handiger opruimen. Gewoon lekker tussen de koekoeksklok en de pluchen kleedjes blijven zitten, dat deden onze grootouders ook niet voor niets. Het enige wat hier nog veranderd wordt, is dat er op elke tafel een blokje met pen gelegd wordt. En dan ga ik de rest van de ophokkeritis lekker boeken lezen.

 

Ik wens je een fijne week.

 

Liefs,

 

Franska

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska