Pas maar op met al die complottheorieën

 

Want voordat je het weet is er ruzie in de tent.

 

Virussen die in labs gekweekt zijn, chips die via vaccins zouden worden geïmplanteerd, geheime diensten die dit allemaal op hun geweten zouden hebben, regeringen die daarvan op de hoogte zijn en cijfers en statistieken waarmee gesjoemeld wordt dat het een lieve lust is. De complottheorieën vliegen je om de oren tijdens deze pandemie. Maar pas maar op. Want voordat je het weet is er ruzie in de tent en komt het nooit meer goed met wat eerst je beste vrienden waren.

 

Alleen voor als je er echt niet onderuit kunt, hieronder vijf tips om een boom op te zetten met iemand die er heel anders over denkt dan jij.

 

1. Verslijt iemand niet voor gek
Je mag iemand onnozel vinden en zijn theorieën onzinnig, maar je zegt het niet hardop en je lacht iemand er zeker niet om uit. Want ook mensen die normaal niet geneigd zijn tot complotdenken kunnen dat nu opeens wel doen; het zijn echt krankzinnige tijden.

2. Vragen stellen doet geen pijn
Ga er niet met een gestrekt been in want dat maakt het erger. Bovendien kom je daardoor met je eigen mening ook niet meer aan bod. En pas maar op, want een gesprek met een complotdenker loopt er al heel snel op uit dat jullie alleen maar als twee kemphanen tegenover elkaar staan. Dus stel ook eens een vraag, luister en ga niet constant lopen jij-bakken of ja-maren.

3. De soep is niet zo heet
Wie in een samenzwering gelooft, ziet zichzelf heel paradoxaal als een kritische denker, maar dat doe jij als verwerper van de complotten dus net zo goed.

4. Over wantrouwen
Complotdenkers zeggen graag dat ze alles en iedereen wantrouwen, maar hangen vaak juist een theorie aan die van een, zeg maar, alternatieve bron komt – dus of die betrouwbaar is? De beste manier om hiermee om te gaan? There’s no winning in this, dus laat het gaan.

5. De pot verwijt de ketel
We hebben allemaal de neiging datgene te geloven wat ons wereldbeeld bevestigt. Kijk dus ook maar eens naar wat je zelf gelooft en waarom. Zul je zien dat je zelf ook heus niet alles weet.

 

Bron: Volkskrant

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans