Over Thierry, Martijn en Eva

 

Vaak slaap ik al als Eva haar troon bestijgt, maar gisteren niet. En ik kan je vertellen: in slaap vallen tijdens Jinek was gisteravond onmogelijk.

 

 

Te gast: Thierry Baudet en Farid Azarkan van DENK. Het was allemaal redelijk oké tot het filmpje werd ingestart waarin Jaïr Ferweda op bezoek ging bij Theo Hiddema. In zijn onderkomen aan de Keizersgracht vertelde hij op Hiddemaiaanse wijze, onderwijl zachtjes nippend van een sigaret, over de redenen voor zijn vertrek bij Forum voor Democratie. Hij had namelijk best ‘wat aardige strafzaken’ lopen en ach, die racistische spielerij waar Thierry ook vrolijk aan meedeed, dat kon hem niet bekoren.

 

Terug naar de studio

Dit was het moment om Thierry Baudet de vraag te stellen of hij daadwerkelijk die racistische appjes had gestuurd. Vuurwerk. Thierry hoefde geen uitleg te geven over wat hij privé deed, de anderen kenden Theo Hiddema niet zoals hij hem kende en konden zijn woorden dus ook niet begrijpen. Dit was weer onderdeel van een exegese (dit woord gebruikte Thierry pak ‘m beet een keer of zes, ik denk dat hij bedoelde dat hij bewust van dingen wordt verdacht, maar de ware betekenis van exegese is de uitleg van bijbelteksten dus ik begrijp de woordkeus niet helemaal, maar Thierry zal ongetwijfeld vinden dat ik te dom ben om zijn versie van het woord exegese te begrijpen). Het filmpje werd opnieuw ingestart zodat we konden horen wat Theo Hiddema zei. Tijdens deze zinnen schudde Thierry al woest met het hoofd. Hij zei dit niet en hij bedoelde het al helemaal niet zo.

 

Afijn. Zo ging het voort. Op elke vraag aan Baudet, antwoordde hij met: ‘Ik vind dit zo jammer…’ en ‘Ik word weer geframed…’ of ‘Zo jammer dat je dit doet…’

 

Waar Martijn Koning de troef was om de hele uitzending luchtig af te sluiten, kwam hij wat ongemakkelijk het podium op. Omdat Martijn wist wat wij nog niet wisten, namelijk de inhoud van zijn ‘toast ’. Hij had zichzelf vast ook afgevraagd of het wel kon, of hij niet – veel – te ver ging. Maar het was Thierry en die kon wel een stootje hebben. Toen was daar die uitzending waarin Baudet toch al behoorlijk op de grill lag en alle aanwezigen steeds wat terpentine op de kooltjes goten. Terecht om iemand kritisch te bevragen want een goede politicus moet vragen kunnen pareren, maar na deze uitzending was het net even niet het toetje waar Eva op gehoopt had, denk ik.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach