Over Mark Rutte

 

We waren in bad geweest (ja, dat heb je als je thuis werkt, alles op orde en om kwart voor zes aan de dis) en zaten er klaar voor.

 

Met vier meisjes op het kleine bankje en de hond (vijfde meisje) er onder. Wat we nu gingen zien zou geschiedenis worden.

 

Daar zat hij, onze minister-president, in zijn torentje. En toen ontspon zich een reeks aan gedachten die jij misschien ook had.

 

1.   Welke boeken en cd’s heeft hij achter zich staan?
En zou hij die cd’s ook regelmatig beluisteren? Mijn collega’s lachen me nog net niet uit omdat ik een cd-speler heb (en een dvd-speler ook, for that matter).

 

2.   Wat houdt hij zijn handen stijf op elkaar?

Resultaat van een mediatraining waarbij hem is gewaarschuwd voor te wild gesticuleren wat zijn te olijke houding zou onderstrepen? Of is hij misschien gespannen en probeert zijn linkerhand zijn rechter moed in te praten?

 

3.   Hij kiest niet voor lockdown, hij kiest niet voor lockdown

Ik vind het niet gepast om de champagne te openen, maar blij ben ik wel. Deze sociale quarantaine voelt al als een – luxe – gevangenis, maar een lockdown… Hoe moet ik dan mijn hond uitlaten? Mag ik dan wel buiten spelen met de kinderen? Hij kiest er niet voor. Ik adem uit.

 

4.   De ouderen

Ik denk aan mijn ouders, ver weg in Italië. Aan mijn schoonvader om de hoek, maar misschien nog wel verder weg want we mogen niet naar hem toe, en uitleggen waarom we afwezig zijn, zal niet aankomen. Ik dank Rutte voor het respect.

 

5.   Ik voel me ineens zo dom en onwetend

Ik lees de kranten, volg de nieuwsprogramma’s en heb zoveel deskundigen nageblaat zonder er zelf verstand van te hebben. Dat je geen drager bent als je geen symptomen zou hebben: onzin, zo blijkt nu. Dat kinderen en gezonde mensen het niet kunnen krijgen: kul. En ik heb me zo vaak afgevraagd waar we ons druk om maken. Dat we het gewoon over ons heen moeten laten komen, dan hebben we het gehad en kunnen we door. Nu weet ik hoe naïef dat was.

 

6.   It ain’t over till it’s over

6 april is geen einddatum, maar een peildatum.

 

7.   Maak je geen valse beloftes?

Ik vond het een pracht van een toespraak, maar vraag me echt af of Rutte die belofte kan maken dat hij onze gederfde inkomsten zal kunnen compenseren. Dat kun je toch niet waarmaken?

 

We gaan door met de RTL-avond met een extra uitzending van JINEK. Even wat gedachten daarbij.

 

1.   Waar is Frits Wester? Frits?Waar ben je? Het gaat toch wel GOED met je?
Wouter de Winter: hartstikke leuk, maar we hebben je nodig. En ik wil gewoon dat het goed met je gaat.

 

2.   Het is HET Neude mensen. Het.

Ik voel me een beetje een Thierry Baudetje die corrigeert dat het Baudè is, dus zonder ‘t’, maar ik zie constant een verslaggeefster die telkens toch maar weer op ‘de’ Neude staat. Maar potdorie, ik zoek het op en ‘het Neude’ is Utrechts, officieel is het ‘de’. Gaat lekker met mijn gevoel voor eigenwaarde.

 

3.   Even over die CEO van Albert Heijn Wouter Kolk

Noemde hij zichzelf nou serieus een ondernemer? Hou nou toch op, man. Je hebt een dikke vette baan en je krijgt op 23 maart sowieso iets met vier nullen op je bankrekening gestort. Je kunt jezelf in niets vergelijken met de cafébaas, de kapper, de vrouw met het cateringbedrijf. Medeleven en inlevingsvermogen zijn mooi, maar laten we het een beetje binnen proportie houden.

 

Ik zit tegen de tv geplakt. Daar kun je niet ziek van worden, toch?

 

Ik omhels jullie digitaal, dat kan namelijk geen kwaad heb ik uit betrouwbare bron en zolang ik geen tegenbericht hoor, blijf ik dat gewoon en ongevraagd doen.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach