Zo maak je de labneh balletjes
- Bekleed een diepe mengkom met een stuk kaasdoek of mousseline en zet opzij.
- Meng in een andere diepe kom de yoghurt met 1 theelepel zout. Giet de yoghurt in de met kaasdoek beklede kom, haal de punten van het doek bij elkaar en bind ze vast zodat er een buidel ontstaat. Zet de punten stevig vast met keukentouw. Hang de buidel boven de kom (of bind hem vast aan de handgreep van een grote kan, zodat hij vrij boven de kom hangt en het vocht daarin kan lekken). Zet het geheel 24-36 uur in de koelkast, tot het grootste deel van het vocht eruit is gelekt en de yoghurt dik en vrij droog is.
- Je kunt de buidel ook in een zeef leggen die je op een kom hebt gezet, verzwaard met een gewicht van bijvoorbeeld een bord, of een paar blikken: daardoor zal het uitlekken sneller gaan.
- Schep de labneh in een luchtdicht gesloten gesteriliseerde pot of kan: giet er zoveel olie over dat de labneh bedekt en afgesloten is.
- Schep dan een kleine portie labneh (20 gram) in de palm van je licht met olie ingevette hand. Maak er een bal van circa 3 cm doorsnee van en leg deze op een met vochtig kaasdoek beklede bakplaat. Rol op deze manier balletjes van alle labneh. Zet de bakplaat een paar uur (of een hele nacht) in de koelkast om op te stijven.
- Vul een pot (groot genoeg voor alle labnehballetjes: circa 10 cm doorsnee en 12 cm hoog) of een luchtdicht afsluitbare vershouddoos tot halverwege met olijfolie en laat de balletjes erin vallen. Overgiet ze zo nodig met nog meer olijfolie – de balletjes moeten volledig met olie zijn bedekt – en voeg de tijm en oregano toe. Sluit de pot of doos en zet hem in de koelkast.
- Haal als je de balletjes gaat bedekken – je kunt dit een dag voor het serveren doen – de pot uit de koelkast en laat de inhoud op kamertemperatuur komen, zodat de olie weer vloeibaar is. Haal de balletjes uit de olie en wentel ze door chilivlokken of za’atar: een makkelijke manier hiervoor is de ingrediënten voor de gekozen deklaag op een bord te strooien. Leg er een paar balletjes tegelijk op en schud het bord: de balletjes zullen in een paar tellen zijn bedekt, zet ze op een bord (maar niet in de olie) in de koelkast. Laat ze voor het serveren op kamertemperatuur komen: je eet ze liever niet op koelkasttemperatuur.
Bewaartip: Je kunt de balletjes maximaal 2 maanden in de koelkast bewaren. De olie zal in de koelkast opstijven, laat de balletjes eerst op kamertemperatuur komen voor je ze uit de pot of doos haalt en ze door chilivlokken rolt. Bewaar de olie: je kunt hierin nog eens een portie labnehballetjes bewaren.