Voordat mijn klaagzang begint: ik weet dat er heus wel een bepaald nut zal zijn, maar wat mij betreft weegt dat allemaal niet op tegen hóe vervelend deze krengen zijn.

 

 

 

Serieus, ze zijn hét dier dat de meeste doden veroorzaakt per jaar, ze zijn gewoon bloedje-irritant en hun beten jeuken ook nog eens als een gek. Ja, ik heb het over de mug. De woede die in me opkomt als ik in bed lig en dat gezoem ineens komt opzetten… Verschrikkelijk. En je wéét dan ook meteen: of ik moet m’n bed uit en dat kreng vangen (en dan ineens zie je ‘m nergens meer), of je erbij neerleggen en dan wordt het morgen krabben.

 

Want ik heb dan dus echt het idee dat je de volgende dag onder zit. Minstens vier muggenbulten, dat soort situaties. Maar is dat ook zo? Gebruikt een mug jouw bloed dus echt voor een volledig diner van sterrenniveau (want laten we wel wezen: we zijn allemaal een lekker hapje) en komt-ie dus voor meerdere gangen terug? Nouuu… Dat valt dus wel mee.

 

Een mug heeft namelijk meestal genoeg aan één keertje prikken. Behalve als onze grote vriend tijdens zijn eten wordt gestoord. Misschien is dat het enige wat ik met de mug gemeen heb: daar word ik namelijk ook chagrijnig van. En wordt een mug gestoord tijdens het prikken, dan zal hij/zij terugkomen voor een tweede keer. Wordt-ie dan ook gestoord? Ja hoor, komt-ie een derde keer. Totdat de buik vol zit. Egoïstische beesten.

 

Maar wat ik dus óók niet wist, is dat die vervelende zoemerds dus vrouwen zijn. De mannelijke muggen vliegen namelijk geluidloos. Daarnaast prikken de vrouwen niet omdat ze honger hebben, maar omdat ze zich willen voortplanten: in ons bloed zitten eiwitten die nodig zijn voor hun eigen eitjes. En dat voortplanten gaat met best een pittig tempo: elke drie dagen kunnen ze namelijk zorgen voor nageslacht.

 

Dan, last but very certainly not least: kun je zo’n muggenbult ontwijken? Een beetje. Sporters worden bijvoorbeeld vaker geprikt (gelijk m’n sportlesje vandaag geannuleerd, dat snap je), maar ook mannen zijn vaker het slachtoffer. Daarnaast moet je donkere kleding vermijden: dat vinden ze ook aantrekkelijker. Want — zo heb ik net geleerd — ze kunnen ook gewoon door dunne stof heen prikken. De. KRENGEN.

 

Bron: Quest

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer