‘Optreden voelt als het baren van een kind’

 

Van m’n zesde tot m’n twaalfde zat ik op een musical school. ‘Song and Dance’ heette het. Twee keer per week had ik zang-, dans- en balletles als voorbereiding op drie grote shows per jaar. Ik trad altijd op in het Odeon Theater in Zwolle met een grote zaal vol ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s. Vijfhonderd man publiek. Als ik terugdenk aan hoe nerveus ik toen wel niet was, tja, dat is moeilijk te beschrijven. Zweethandjes en -oksels en make-up die langzaam al aan het uitlopen was, voordat de show begon. Maar dat was blijkbaar nog niks in vergelijking met wat podiumkunstenaars en artiesten nu in het dagelijks leven doormaken.

 

Uit nieuw onderzoek van de Muziekpoli van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt namelijk dat één op drie artiesten last heeft van hevige angst voor en tijdens voorstellingen. Psychiater Esther van Fenema speculeert zelfs dat dit percentage nóg hoger ligt. ‘Psychische klachten zijn moeilijk bespreekbaar in dit wereldje en worden vaak weggestopt’ aldus de oprichter van de Muziekpoli LUMC.

 

Waar die angst nou vandaan komt? Blijkbaar heeft social media daar een grote invloed op. Begrijpelijk. Als er publiekelijk over mijn prestaties op Franska.nl gepraat zou worden, zou ik dat ook moeilijk vinden. En helemáal als er veel kritiek op geleverd zou worden. Ik denk dat we ons zoiets allemaal wel voor kunnen stellen.

 

Het gaat zelfs zo ver dat theatermaker en podiumkunstenaar Cecilia Moisio optreden vergelijkt met het baren van een kind. ‘Het duurt jaren om het eruit te persen. En als het eenmaal zover is, voel ik me super kwetsbaar. Ik kan er nooit van genieten.’

 

Nu heeft Cecilia daar wat op bedacht. Samen met jazz-zangeres Ineke Vandoorn laat ze in een nieuwe dans- en theatervoorstelling ‘I Can See Myself Through Your Eyes’ zien wat kritiek doet met hun identiteit als artiest en persoon. ‘Ik ben al een dag voor het optreden angstig’, geeft Vandoorn toe. ‘Ik schaam me voor kritiek. Ik merk ook dat ik mezelf snel ga aanpassen aan meningen.’

 

De voorstelling gaat vrijdag 26 januari in première in het Kikker Theater in Utrecht en maakt daarna een tournee door Nederland. Ik ben in ieder geval heel erg benieuwd en ga snel tickets proberen te scoren. Jij ook?

 

 

 

Door Danique van Leeuwenstijn