Oppassen op het internet

 

We klikken elke dag maar wat en we surfen ons een versuffing. Maar er zijn steeds meer onveilige websites en dus is het een beetje uitkijken.

 

Volgens Google krijg je nu al vaak een melding in je scherm te zien als je een onveilige site probeert te bezoeken. Maar wat maakt de ene site nu onveilig en de andere site wel gewoon prima? Dat zit zo. Je hoeft niet gelijk te denken aan sekssites als je denkt aan een onveilige site. Vaak hebben die slechte sites een beetje duistere inhoud erop staan. De sites zijn dan besmet met zogeheten ‘malware’, of in gewone mensentaal: virussen. Die zijn weer niet zo best voor je laptop, mobieltje of computer.

 

Ook willen sommige sites dat je van alles downloadt en dat je allerlei programma’s installeert op je harde schijf. Doe dat niet zo gauw, want voor je ’t weet heb je de gekste dingen op je computer staan. En krijg je opeens de raarste sites te zien terwijl je die helemaal niet wil bezoeken. Of dan start je laptop op een dag helemaal niet meer… Kijk maar uit dus, want er zijn meer onveilige websites dan ooit. 

 

 

Deze meldingen kun je allemaal krijgen als je even de mist in gaat:

 

  • De volgende site bevat malware
  • Misleidende site gedetecteerd
  • De volgende site bevat schadelijke programma’s
  • Deze pagina probeert scripts van niet-geverifieerde bronnen te laden
  • Wees voorzichtig met downloaden

 

Wat je dan het beste kunt doen om ervoor te zorgen dat je geen troep te zien krijgt? Download nooit zomaar iets – check altijd even via een virusscanner of het wel zuivere koek is. En klik ook niet zomaar op mails van afzenders die je helemaal niet kent. Dat kan ook nog wel eens misleidend zijn. Bovendien moet je nooit zomaar je persoonlijke gegevens als adres en bankgegevens via de mail doorsturen naar iemand die daar om vraagt, maar die je niet persoonlijk kent. 

 

Door Redactie Franska.nl