‘OPEN UP’

 

Mooi thema toch voor ‘ons’ Eurovisiesongfestival?

 

Het Eurovisiesongfestival 2020 in Rotterdam, weet je wel? Het thema is bekend!

 

‘OPEN UP’

 

‘Opdat mensen zich openstellen voor de ander, voor elkaars meningen, elkaars verhalen en natuurlijk voor elkaars muziek’, legt uitvoerend producent Sietse Bakker uit. 

 

Ik vind dat mooi! Want hoe mooi zou de wereld worden als we dat allemaal echt zouden doen? Als we allemaal mochten zijn? Mochten afwijken? Mochten bloeien en ook eens op ons bek mochten gaan zonder al te veel gedoe nadien?

 

Volgens Sietse Bakker past het thema wel bij Nederland omdat wij ‘met een open blik naar de wereld kijken en onze mening, met respect voor elkaar, niet onder stoelen of banken steken’. Weet je, Sietze, wat het is? Dat we onze mening niet onder stoelen of banken steken, daar ben ik het roerend mee eens. Waren het niet – om maar eens in de muziek te blijven – Fluitsma & Van Tijn die hun song ‘15 Miljoen Mensen’ begonnen met de zin ‘Land van duizenden meningen’? En dat al in 1996 welteverstaan. 

 

Maar waar ik een beetje mee zit is dat respect. Ik vind namelijk dat er best nog wel een tandje respect bij mag in ons land. Wat meer respect voor onze agenten bijvoorbeeld. Zodat oud en nieuw nu eens zonder noemenswaardige incidenten mag zijn. Voor onze onderwijzers ook. Zodat alle kinderen gewoon onderwijs krijgen en alle leerkrachten genoeg betaald. Voor onze scheidsrechters en voor onze sporthelden, dus ophouden nu met die spreekkoren. En verder voor alle minderheden, voor vrouwen, voor kinderen, voor dieren en natuurlijk ook voor onze planeet. Kortom: voor iedereen dus.

 

Maar deze kleine kanttekening is natuurlijk maar mijn eigen mening en die doet aan dit thema helemaal niets af, want dat vind ik top. Chapeau en respect daarvoor!

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans