Op z’n Grieks

 

De Grieken doen het dit jaar helemaal anders.

 

 

 

 

 

Op de Griekse stranden gaat het komende vakantieseizoen het aantal ligbedjes op de zonnige stranden aan de ketting. Het Griekse parlement stemt deze maand voor een paar nieuwe maatregelen om de stranden veiliger en toegankelijker te houden. 

 

Zo staat in het voorstel dat er maar op 30 procent van het strandoppervlak bedjes mogen staan, in kwetsbare gebieden op nog maar 15 procent of zelfs helemaal geen. Bovendien moeten hoteleigenaren, beachclubs en andere horeca op het strand minimaal vier meter vrijhouden tussen de waterlijn en de eerste rij bedjes. En dat is niet voor niks, want het aantal toeristen dat graag op een Grieks strand zit is sinds de coronapandemie enorm gegroeid. Alleen al vorig jaar waren het er 33 miljoen en een groot deel daarvan wil op zo’n buitengewoon duur betaald bedje liggen bakken. En een bedje huren is geen sinecure, daar moet je op sommige plekken echt grof voor betalen. Zoveel zelfs dat de gewone Griek zich niet eens kan permitteren om op zijn eigen strand een bedje te huren. 

 

Hoe ze de nieuwe regels allemaal willen handhaven is nog maar de vraag want de Griekse overheid heeft veel te weinig mankracht om al die kilometers strand te controleren. Bovendien krijgen veel uitbaters het door corruptie en vriendjespolitiek vaak toch voor elkaar om veel meer strandbedjes te plaatsen dan volgens de norm is toegestaan. 

 

Mocht je deze zomer dus op zo’n zalig Grieks strandbed willen zonnen dan zou ik de wekker maar zetten als ik jou was. Want ook daar is het dus voortaan ‘handdoekje leggen niemand zeggen.’ 

 

BRON: ad.nl

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit