Ook zo’n vriendin die nooit mee betaalt?

 

 Ik kreeg weer een verse vraag met een prangend probleem.

 

 

 

Mijn verse rubriek die jou hopelijk helpt met het oplossen van je probleem, lichtelijk geïnspireerd door mijn favoriete podcast Aaf en Lies lossen het wel weer op. Ik kreeg weer een verse vraag met een prangend probleem.

 

“Ik heb een vriendin die niet meer tot mijn eerste of tweede cirkel intimi behoort, maar die me wel dierbaar is. We kennen elkaar lang, nog van voordat we kinderen hadden. Mijn vriendin heeft een fijn leven, maar financieel is ze iets minder bedeeld dan ik. Maar nu komt het: elke keer als we uit eten gaan of iets gaan drinken, betalen wij. Ons afspraakschema gaat vaak zo dat zij een gemaakte afspraak, vaak op het laatste moment afzeggen, vervolgens duurt het heel lang voordat er een nieuwe afspraak wordt gemaakt, met als gevolg dat het niet meer zo duidelijk is wie er de vorige keer heeft betaald. Ik was me er eerst niet zo van bewust, maar ik zie nu een patroon. En het begint me te storen omdat ze zich altijd de hele avond gedragen alsof zij óns uitnodigen en wij dan vervolgens de rekening pakken. Je kunt zeggen: wij hebben iets meer te besteden dan zij, maar zij hebben ook een prima salaris en wij zijn ook geen miljonairs.”

 

Poeh, lastig. En ook wel herkenbaar. Ik ken ook mensen die altijd de rekening splitten als ze duurder hebben gegeten dan de rest van het gezelschap en die een andere keer precies optellen wat ze gebruikt hebben als ze goedkoper aten dan de anderen. Ik zou me sowieso afvragen wat deze vriendschap je brengt. Het klinkt allemaal wat stroef. Laatst las ik een artikel van Carolien Spaans over vriendschap, waarbij ze haar klusjesman aanhaalde die vriendschap typeerde als ‘iemand waarvoor je je portemonnee omkiepert om een biertje voor te kopen’. Dat vond ik een mooie metafoor. Maar ik ga er even van uit dat je de vriendschap wil behouden. Dan is dit lastig. Als je het namelijk aankaart, zou het kunnen dat ze jou als krenterig betitelen en dan schiet je je doel voorbij. Misschien kun je eens kijken wat er gebeurt als je niet meteen het initiatief neemt om de rekening te betalen. Of je loopt naar de wc, vraagt onderweg aan de ober of hij de rekening naar jullie tafel brengt en blijft even extra lang weg. Gewoon kijken wat er gebeurt.

 

Als dat allemaal niet werkt heb je wat mij betreft twee opties.

 

1. Je accepteert het en betaalt gewoon elke keer
Hoe vaak zien jullie elkaar? Twee keer per jaar? Nou, dan is het maar zo en dan benoem je het ook zo. “Volgens mij is het weer tijd dat we jullie mee uit eten nemen.” Wie weet gaan ze het ooit inzien.

 

2. Je gaat het toch bespreken
Misschien kun je zeggen dat jouw partner echt een lieverd is die altijd graag betaalt en er niet moeilijk over doet en dat het van je vrienden vast geen opzet is, maar dat jullie de afgelopen vier etentjes hebben betaald en je er toch een tikje ongemakkelijk van wordt.

 

Tip: vermijd woorden als ‘altijd’ (wij betalen altijd), want dan zal de ander altijd in de verdediging schieten en ongetwijfeld met een voorbeeld komen waarbij het anders was.

 

Tip 2: Geef de ander ook credits, houd je observatie open en vul niet te veel in. Stel de ander de vraag of hij/zij begrijpt dat het jou een wat ongemakkelijk gevoel geeft.

 

Succes!

 

Door: Redactie Amayzine.com