Ook dit baasje kon zijn handen niet thuishouden

 

Hij reed in een grote Volvo stationcar want die was handig voor de hockey(sticks) van zijn koters, zei hij.

 

 

Achteraf denk ik weleens dat hij die koters en zijn vrouw erbij beu was en dat hij daarom zo’n uitglijer maakte die avond. Hij was mijn baas en ik was jong en vastbesloten om iets van mijn carrière te maken, wat hij zag zitten omdat hem dat a. veel werk uit handen kon nemen en hij mij b. de moeite waard vond om in te ‘investeren’. Die dag waren we bij klanten geweest. De vergadering (we hielden toen nog geen meetings maar vergaderingen, dus kun je nagaan hoe jong ik was) was uitgelopen en de avond was al een behoorlijk eind op streek toen hij me terug bij kantoor afzette omdat mijn auto daar nog stond. Mijn hand was al bij de hendel van het portier maar hij was net iets sneller en stortte zich zonder inleiding of aanleiding plompverloren op me en begon me te zoenen, waarbij ik spontaan – ik bedoel echt spontaan – ging kokhalzen omdat hij als kettingroker naar een oude asbak smaakte. 

 

Leuk is anders inderdaad. Maar uniek?

 

Uit een enquête van het CNV onder 2700 werkende vrouwen en mannen, blijkt dat bijna een op de drie vrouwen weleens te maken heeft gehad met een aanranding of een andere fysieke vorm van seksuele intimidatie op de werkvloer. Zestig procent werd geconfronteerd met gesis, seksueel getinte opmerkingen, schunnige woorden of andere seksueel getinte taal. Van de mannen ervaart achttien procent dergelijke problemen.

 

Op basis van het totaal aantal werkende vrouwen, zo’n vier miljoen, betekent dit dat, voorzichtig geschat, minimaal twee miljoen vrouwen op hun werk worden lastiggevallen. Of dat veel is? Dat zijn ongekend heftige cijfers. Daarom is afgelopen week de campagne #overdegrens van start gegaan. Met die campagne gaan mannen die zich niet in kunnen houden zich hopelijk een beetje gedragen. Daarnaast moet de campagne het taboe rondom deze kwesties doorbreken. Want veel vrouwen zeggen niets met hun klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag te doen. Ruim een kwart van hen die ongepast gedrag hebben ervaren heeft dat stilgehouden. Ik deed destijds precies hetzelfde met mijn kettingrokende Volvo-rijdende baas die niet van mij af kon blijven. Daarvoor vond ik het voorval te gênant.  

 

Bron: Trouw

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans