Je hebt helemaal geen spannende serie meer nodig. Voetbal en politiek zijn al heftig genoeg

 

 

Er gebeurde weer veel schokkends de afgelopen week, met name binnen het CDA waar men er nu echt werk van maakt de eigen partij op te heffen. Het is een partij waarin Pieter Omtzigt zo wordt uitgescholden dat hij zijn lidmaatschap opzegt, maar waarin Sywert van Lienden mee mag schrijven aan het verkiezingsprogramma, en dan nu toch maar – ‘na onderling overleg’ – daar weggaat.

 

Bijzonder is achteraf dat in het CDA-verkiezingsprogram gewaarschuwd wordt voor de ‘ieder-voor-zich-samenleving’, dat wij soms te weinig weerbaar zijn ‘tegen hufterigheid of tegen waarden die geen plaats hebben in de Nederlandse samenleving’. Dat vond Sywert twee maanden voor hij 30 miljoen onttrok aan Nederlands overheidsgeld met de belofte dat hij ‘om niet’ voor mondkapjes zou zorgen.

 

Deze week lekte uit waarom de top van het ministerie – tegen de uitdrukkelijke adviezen van de betrokken ambtenaren in – toch in zee ging met Sywert. De minister en zijn hoogste ambtenaren waren onder de indruk van diens hechte band met de KLM en wisten dat het tekort aan mondkapjes nijpend was, en hij deed het gratis. Probleem 1: Sywert had geen enkele connectie met de KLM, die had namelijk contact met hem afgewezen. Probleem 2: Er was niet langer gebrek aan mondkapjes. Probleem 3: dat “gratis”.

 

De ellende voor het CDA nam deze week op een ander terrein flink toe. Pieter Omtzigt had gemeld dat multi-miljonairs met schenkingen aan de partij invloed hadden gekocht. Het ging met name om Hans van der Wind over wie Wopke Hoekstra zei dat hij ondanks zijn gulle giften geen enkele invloed had op het beleid van de partij. Ik heb het even nagezocht, deze Hans van der Wind was hoofd van de fondsenwerving, lid van de Club van 100 en zat in de campagnecommissie van de partij. In een mail lijkt hij aan te dringen op het vertrek van Hugo de Jonge als partijleider, omdat donoren Hugo niet zagen zitten. Twee weken later trad De Jonge af als partijleider en maakte Van der Wind een groot bedrag over naar de partijkas. Maar invloed? Nee hoor, zeker niet, natuurlijk niet, ondenkbaar.

 

Nog meer schokkends: wat te denken van iemand die de Deense voetballer Eriksen met een hartstilstand ziet neervallen en twittert dat zijn hartfalen een gevolg is van het vaccin tegen corona? Het is onderhand Willem Eng, Enger, Engel. Het wordt tijd dat deze dansleraar die nergens maat in kan houden, vriendelijk doch dringend verzocht wordt een andere planeet uit te zoeken om daar mensen dan wel aliens lastig te vallen.

 

Het meest schokkende nieuws deze week was natuurlijk de uitkomst van een Belgisch onderzoek waaruit bleek dat de motoriek van kinderen steeds slechter wordt. Zij vinden het steeds moeilijker om een voorwerp van hier naar daar te verplaatsen.

 

In het eerste begin gaat het goed, mond naar tepel, speen of duim naar mond. Maar als ze iets ouder worden, gaat het al mis. Glazen worden omgegooid in plaats van vastgepakt; het goede nieuws is dat zij regelmatig naast de staart van de poes of hond grijpen.

 

Als je het Nederlands elftal ziet spelen, wordt het bewijs geleverd. De bal van hier naar ergens anders schoppen lukt vaak wel, maar niet altijd naar het beoogde doel. Wat is de oorzaak van alle ellende? Natuurlijk het voortdurende zitten op een iPad en gamen.

 

Mij lijkt het logisch om nu definitief te beslissen het wereldkampioenschap voetbal niet in Qatar te houden; het is daar te heet, er zijn genoeg slaven tijdens het werk overleden en Qatar heeft slechts door omkoping de rechten verworven.

 

Ik stel voor in plaats daarvan het wereldkampioenschap FIFA 2021, de nieuwste versie van dit populaire spel, te houden. Iedereen kan lekker thuisblijven, in ieder huis een groot scherm en een intensieve oefencampagne tijdens welke kinderen niet gemiddeld vijf maar wel tien uur per dag mogen gamen (alleen FIFA 2021, desnoods noemen we het VIVA, uit respect voor de overledene). Ik denk dat Nederland dan meer kans maakt kampioen te worden.

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.