Onderzoek wijst uit: honden huilen als ze worden herenigd met hun baasje

 

Van dit nieuws alleen al kan ik zó gaan janken. Dit is toch het allerliefste ooit?

 

 

 

Dat je op vakantie gaat en daar uiteraard onwijs van geniet, maar je toch echt je maatje thuis mist. Oftewel je hond. Zelf heb ik een kat, maar het gevoel als ik haar elke keer moet achterlaten als ik vertrek breekt elke keer weer m’n hart. En dan vraag ik me af: zal zij me ook missen of maakt het eigenlijk niet zoveel uit, zolang ze maar te eten krijgt en hopelijk een beetje aandacht?

 

In het geval van honden maakt dat dus absoluut uit, want nieuw onderzoek wijst uit dat honden tranen van geluk krijgen als ze weer worden herenigd met hun baasje. TE LIEF. Dit jaar werd dat onderzoek gepubliceerd in het blad Current Biology. Zij voerden dit onderzoek uit onder 22 hondeneigenaren die deze honden dan vijf tot zeven uur alleen moesten laten en daarna werden herenigd met hun hond.

 

En jawel: er werden bij de honden daadwerkelijk tranen geconstateerd. Wetenschappers vermoeden dat dit te maken heeft met het stofje oxytocine, een hormoon dat essentieel is bij het verbinden van mensen, en dus van dieren. Het wordt ook wel de ‘knuffelhormoon’ genoemd, wat een logische bijnaam is. Knuffelen met honden, love it.

 

Maar er is meer goed nieuws. Heb jij een hond in je vriendengroep waarvan je niet het baasje bent maar waar je wel dol op bent? Bof jij even; honden produceerden namelijk óók tranen bij mensen die ze wel kenden maar die niet hun eigen baasje was. Honden zijn dus écht allemansvrienden, de wetenschap zegt het.

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer