Oma’s beslagkom is helemaal niet zo onschuldig

 

Niets zo lekker als tijdens het bakken met je vinger door de beslagkom roeren en een goede klodder deeg ‘stiekem voorproeven’. Maar dit blijkt gevaarlijker voor je te zijn dan je misschien verwacht. 

 

En we willen natuurlijk niet de boosdoener zijn in het hele leuke spel van het bakken, maar de kans is groot dat je, als je dit hebt gelezen, nóóit meer alvast wat koekjesdeeg oppeuzelt voordat het in de oven is geweest. Het enge zit ‘m namelijk niet alléén in het rauwe ei dat je een beetje ongemerkt naar binnen krijgt. Dit vergroot de kans, zoals je misschien al wist, op bijvoorbeeld een salmonellabesmetting. Nee; er is meer, helaas. 

 

Dat klinkt niet echt feestelijk

 

Voor alle proef-fanaten: je moet oppassen voor de E. coli. Die staat beter bekend als de zogeheten poepbacterie. Onderzoekers hebben nu bewezen dat deze bacterie prima kan overleven in droge bloem. Brrr! Dus die zak patentbloem, tarwebloem of speltbloem die al een maandje of wat in het keukenkastje staat… Als je slim bent, mik je die dus línea recta in de prullenbak. Want ook een piepklein hapje van wat besmette bloem kan je al erg ziek maken. Het is zelfs zo erg, dat je eigenlijk altijd je handen zou moeten wassen nadat je íets hebt gekookt met bloem. Laat stáán dat je het dus ‘rauw’ gaat eten uit de beslagkom. Hoe langer die zak bloem al in je huis staat, hoe meer tijd de bacterie heeft om te groeien, natuurlijk. 

Wat de E. coli ook alweer precies is? Het is een naam voor een groep bacteriën die in principe bij ieder mens en dier in de darmen leeft. In de dikke darm is dit best nuttig, omdat deze bacterie ervoor zorgt dat er geen andere, schadelijkere bacteriën kunnen ‘wonen’. Maar als de bacterie op andere plekken leeft, zoals in eten, dan is dat een stuk vervelender voor je. Hier kun je namelijk een voedselvergiftiging door krijgen. En we weten allemaal: daar kun je je honds- en hondsberoerd door voelen. Diarree, misselijkheid en zelfs overgeven zijn allemaal mogelijke gevolgen. Voor je het weet hang je een volledige nacht boven de wc… En dat is dat ene hapje van een cakeje in wording niet waard, toch? 

 

Natuurlijk kun je ook geluk hebben en niet zoveel merken als je een klont rauw deeg hebt opgegeten. Sommige mensen worden namelijk helemaal niet ziek van het rauwe ei of de bloem. Mazzelaars! Maar voor alle anderen: uiteindelijk is een vers gebakken appeltaart of een stapel chocoladekoekjes nét zo lekker als die ene lik uit de beslagkom, toch? Dus waarschuw al die lekkerbekjes in het hele gezin maar, die altijd alles willen voorproeven als je iets lekkers staat te kokkerellen in de keuken. Een kwestie van een beetje extra geduld hebben, dát is het eigenlijk.  

 

Door: redactie Franska

Bron: The New England Journal of Medicine