Oliebol anders

 

Natuurlijk maakt mijn oma ze het allerlekkerst. Het halve eiland eet er van mee.

 
Elk jaar maakt mijn oma op oudejaarsdag wel 200 oliebollen voor vriendinnen. Ze woont op Curaçao en daar zijn oliebollen niet zó bekend als in Nederland. Wij hebben hier zowat op elke hoek een oliebollenkraam staan. Ze is in Nederland opgegroeid, dus oliebollen horen er gewoon elk jaar bij. En ze zijn toch beroemd geworden onder haar vriendinnengroep. Hele bestellingen krijgt ze en nu wil ze haar oliebollenrecept met ons delen. Hebben wij even geluk. Oh, en het is dus ook nog eens heel gemakkelijk. Van deze drie soorten oliebollen wordt iedereen erg blij.

 

Traditionele oliebollen

Dit heb je nodig

    • 500 gram bloem
    • 1 zakje gedroogde gist
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 1 losgeklopt ei
    • 500 ml melk
    • 150 gram krenten
    • Mixer
    • Zonnebloemolie
    • IJsboltang

 
 Zo maak je het

Meng in een kom bloem, gist en vanillesuiker en voeg het losgeklopte ei en de melk en geweekte rozijnen toe. Klop het mengsel glad en dek de kom af met een vochtige doek. Laat het mengsel ongeveer 2 uur rijzen tot het mengsel is verdubbeld. Laat de zonnebloemolie heet worden in de pan en schep bollen uit het mengsel en doe ze in de hete olie. Draai ze af en toe om. Ze komen vanzelf naar boven. Ongeveer 6 minuten in de olie en ze hebben een mooie goudbruine kleur en zijn gaar van binnen.
 

Hartige ham-kaas oliebollen

Dit heb je nodig

    • Traditionele oliebollen benodigdheden (zie hierboven) of een kant-en-klaar mix van de supermarkt.
    • 75 gram hamblokjes
    • 75 gram oude kaas

 

Dit recept gaat hetzelfde in zijn werk als de traditionele oliebollen. Het enige verschil is dat de hamblokjes en oude kaas door het mengsel gaan. Heerlijke variant wanneer je toch iets meer van hartig eten bent, zoals ik.

Chocoladeoliebollen

Dit heb je nodig

    • Traditionele oliebollen benodigdheden (zie hierboven) of een kant-en-klaar mix van de supermarkt.
    • 50 gram cacaopoeder

Ook dit recept is gemakkelijk om te maken en gaat hetzelfde als bij de vorige oliebollen, maar nu met cacaopoeder door het mengsel. Dit is lekker voor alle chocoladeliefhebbers! Tip: Je kunt natuurlijk ook de oliebol opensnijden en er een dikke, vette lik Nutella in doen.

 

Eet smakelijk!

   

Meagan Suares is de nieuwste aanwinst bij Franska.nl. Het lachebekkie studeert Media, informatie en communicatie, en zwijmelt weg bij elke romcom die ze ziet. O ja, ze kletst de oren van je kop en is gek op unicorns. En roze.